10 / 05 / 2024

İzmir Mobilya Fuarı açıldı

İzmir Mobilya Fuarı açıldı

İzmir'de Kültürpark'taki Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle 20'inci MODEKO açıldı



Bu yıl 20'inci kez düzenlenen  İzmir  Mobilya Fuarı (MODEKO) geçen yıla göre katılımcı firmaların azalması, katılanların stantlarını metrekare olarak küçültmesine rağmen törenle açıldı. Mobilya sektörünün umudu, fuarda yapacakları görüşmelerle ihracat rakamlarını yükseltmek.

Açılış törenine Vali Mustafa Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, oda başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Törende konuşan Vali Kıraç, mobilya sektörünün dünyada 250 milyar dolarlık bir pastası bulunduğunu belirterek, kriz nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Vali Kıraç, "Yaşanan sorun talep darlığı. Üretimde bir sorunumuz yok. 6 milyar dolarlık bir üretime sahip Türkiye bu sektördeki ihracatını arttırmalı" dedi. Vali Kıraç, firmaların yeni müşteriler bulması için yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılımının önemine değindi.

Türkiye iştah kabartıyor

Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, Türkiye'nin uygun fiyat ve koşullarda mobilyaları pazarlayabilirse, önünde yeni ufuklar açılabileceğini söyledi. Ercan, "Türkiye, mobilyada bakir bir ülke. Yabancı firmaların iştahını kabartan bir ülkeyiz. İştah kabartıcı bir pasta var" dedi. Krizi de varlıkların el değiştirmesi olarak tanımlayan Ercan, "Türkiye'deki mobilyacılar dikkatle, tasarruflu bir şekilde imalata devam etmeli. Pes edersek, yok olacağımızın işaretidir" dedi. Ercan ayrıca yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülen KDV'deki bu indirimin kalıcı olmasını istediklerini kaydetti. İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, fuarı iptal etmeyerek, dimdik ayakta olduklarını ifade etti. Kara da, KDV indiriminin sürekli olmasını istediklerini vurguladı.

Markalaşma sorunu var

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye'nin mobilya ihracatının her yıl yüzde 40 arttığını, 2008 yılı ihracat rakamının da 1.4 milyar olduğunu söyledi. Türkiye'nin mobilya sektöründe ilk 20 ülke arasında yer almadığını vurgulayan Mutlu, markalaşma sorunu yaşandığını kaydetti.

Startlar küçüldü

Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, 133 firmanın fuara katıldığını belirterek, "Kriz nedeniyle çok yoğun çabalarımız oldu. Firmalar standlarının metrekarelerini küçülterek katılım gösterdi. Katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Fuarda farklı trendleri, mobilya gruplarını görmek mümkün" dedi.

Kriz gidecek

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, işadamlarına 'moralinizi bozmayın' çağrısında bulunarak, "Kriz geldi gidecek. Ne zaman gideceği konuşuluyor. Demek ki gideceği gözüküyor. Almaya, satmaya devam edin" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Vali Kıraç ve eşi Berrin Kıraç ile beraberindeki heyet stantları gezdi, mobilyaları inceledi.


Geri Dön