04 / 05 / 2024

İzmir Narlıdere'de mülkiye müfettişleri inceleme yapıyor!

İzmir Narlıdere'de mülkiye müfettişleri inceleme yapıyor!

İçişleri Bakanlığı Mülkiye  Başmüfettişleri Kemal çeper ile Adnan Kurtipek imzasıyla İzmir Büyükşehir  Belediyesi başkanlık makamı ve belediye meclis üyelerine, ön incelemeye ilişkin  resmi yazı gönderildi



İzmir"in Narlıdere ilçesi  Merkez Mahallesi"nde Hazine"ye ait arsa ile Narlıdere Belediyesine ait alanda  Narlıdere Belediyesi ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin imar yetkisini kötüye  kullandığı gerekçesiyle mülkiye müfettişlerinin inceleme yaptığı öğrenildi.
               
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Mülkiye  Başmüfettişleri Kemal çeper ile Adnan Kurtipek imzasıyla İzmir Büyükşehir  Belediyesi başkanlık makamı ve belediye meclis üyelerine, ön incelemeye ilişkin  resmi yazı gönderildi.
               
Yazıda, Narlıdere ilçesi Merkez Mahallesi"nde Hazine"ye ait 6533 ada 5  parsel numaralı 3 bin 772 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile mülkiyeti Narlıdere  Belediyesi"ne ait 6533 ada 6 parsel 2 bin 292 metrekare yüzölçümlü taşınmazın  bulunduğu alanda, Narlıdere Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin imar  yetkisini kötüye kullanarak Hazine zararına sebebiyet verdikleri yönündeki  iddiaların araştırıldığı bildirildi.
               
İddialarla ilgili olarak Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlatılan ve  İzmir Büyükşehir Belediyesi"ne iletilen yürürlükteki 1/5000 ölçekli nazım imar  planında belediye hizmet alanının konut alanı olarak belirlenmesi ve 1/1000  ölçekli imar planın kabul edilmesine ilişkin toplantılara katılan meclis  üyelerinin ifadeleri istendi.
               
-MECLİS ÜYELERİ SAVUNMA İLETTİ-
               
İzmir Büyükşehir Belediyesinin bazı meclis üyeleri, müfettişlere  ilettikleri yazılı savunmada, planlama sürecinde Hazine"ye ait 6533 ada 5 parsel  sayılı taşınmazın 'yeşil alan, tarım alanı, kısmen park, kısmen belediye hizmet  alanı, çok işlevli belediye hizmet alanı' olarak belirlendiğini belirterek, 'Yasa koyucu imar planlarında kamuya terk edilmesi gereken yerlerle ilgili  düzenleme getirmiş ve bu yerlerin bedelsiz terkini emretmiştir. İmar planlarında  baştan itibaren kamusal alan ve belediye hizmet alanı olarak ayrılmış bir  parselde, Hazine"nin zararının varlığından bahsedebilmek mümkün değildir'  dedi.
               
AK Partili Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan çakar da, İzmir Büyükşehir  Belediye Meclisi"nde konu görüşülürken planların yanlış olacağını ve yanlıştan  dönülmesi gerektiği konusunda ikazda bulunduklarını belirten savunmasını  gönderdi.
               
çakar, plan değişikliğine ilişkin bir önergeye de ret oyu verdiklerini,  dolayısıyla imar yetkisinin kötüye kullanılması ve hazinenin zararına sebebiyet  verilmesine ilişkin iddiaların kendi ve grubu için doğru olmadığını da  belirtti.
               
-çAKAR: 'BÜYÜKşžEHİR BELEDİYE BAşžKANI GÖREVİNİ YAPMAMIşžTIR'-
               
Yusuf Kenan çakar, incelemeye konu olan arsaya ilişkin tartışmaların 2000  yılında başladığını, yeşil alanın çeşitli plan tadilatlarıyla konut alanına  çevrildiğini söyledi.
               
Tadilat planlarını mahkemenin iptal ettiğini, buna karşın dava konusu  arsadaki 32 konutun tamamlandığını ifade eden çakar, şunları kaydetti:
               
'Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur yönetimi tarafından burası kat  karşılığı inşaat olarak yandaş bir müteahhide verilmiş, hem müteahhit, hem de  belediye rant elde etmişler. Mahkeme plan tadilatlarına ilişkin durdurma kararı  verdiyse de oradaki konutlara yapı kullanma izni vermiş oldular. Oradaki  konutların her birinin değeri 300 ile 500 bin lira arasında değişiyor.  Konutlardan 16"sını belediye 16"sını da müteahhit almış. Maliyetleri  çıkardığınızda müteahhidin en az 5 milyon lira para kazanmış olduğunu görürsünüz.  Bu hukukun arkasından dolanmak anlamına geliyor. Burada birilerine rant alanı  oluşturuluyor. Bizim itirazımız hukukun hiçe sayılmasınadır. Bu etik değildir,  halka ait bir arazi birilerine peşkeş çekiliyor. 5 binlik planlar da İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi"nden geçiyor. Binlik planlar da onay için meclise  geliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da bu konuda sorumlu. Yasa, başkanlara  hukuka aykırı alınmış kararları meclise yeniden incelenmek üzere geri gönderme  görevi veriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ihmal etmiş, görevini  yapmamıştır. Bundan dolayı da sorumludur. Onun yapmadığını Hazine yapmış, Vilayet  kanalıyla konuyu yargıya intikal ettirmiştir.'
AA


Geri Dön