29 / 04 / 2024

İzmir opera binası projesi iptal mi edildi?

İzmir opera binası projesi iptal mi edildi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ocak ayında opera binası ihalesini iptal ederek yenisini Şubat ayında yapacağını duyurmuştu. AK Partili Doğan, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde projenin akıbetini sordu.



Ocak ayında opera binası ihalesini iptal eden  İzmir  Büyükşehir, yenisinin şubat ayı içinde yapılacağını duyurdu. 10 yılda ancak ihale aşamasına gelen Büyükşehir’in bu öngörüsü de tutmadı. AK Partili Doğan projenin akıbetini sordu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılan hikayesine dönen projelendirme aşamasından sonra 15 Aralık 2016'da gerçekleştirdiği İzmir Opera Binası ihalesini şartnameye uygun firma olmadığı gerekçesiyle Ocak 2017'de iptal etti. 10 yılda anca ihale aşamasına gelinen projede Büyükşehir Belediyesi'nin öngörüleri yine tutmadı. Büyükşehir Belediyesi, şubat ayında yeniden ihaleye çıkacağız dediği projede aradan 45 gün geçmesine rağmen daha ihale ilanını bile yayınlayamadı. İptal edilen ihale şartnamesinde 3 yıl 9 ay olarak öngörülen yapım süresi son gelişme ile daha inşaat aşamasına başlanmadan 1.5 ay sarkmış oldu. İnşaata bugün başlanması halinde proje 2021 yılında ancak hizmete sokulabilecek. Karşıyaka'nın eski belediye başkanlarından Cevat Durak'ın Temmuz 2006'da gündeme getirdiği ve Büyükşehir'in üstlendiği opera binası için 2009 yılında proje yarışması açıldı. Büyükşehir, yarışmayı kazanan mimarlık bürosu ile Nisan 2012'de uygulama projelerini hazırlaması için protokol imzaladı. Başkan Kocaoğlu, opera binasının yapımı için 2013'te ihaleye çıkabileceklerini açıkladı. Opera binasının uygulama projeleri 3 yılı aşkın bir sürede ancak tamamlanabildi. 10 yıllık projelendirme aşamasının ardından Büyükşehir, 15 Aralık 2016'da opera binası için teklifleri alacağını duyurdu. İhaleye 5 firma teklif sundu. Mavişehir'de 67 bin 561,23 metrekarelik bir alanda yükselmesi öngörülen opera binasıyla ilgili ihale şartnamesinde ihaleye katılacak firmalara daha önce benzer iş bitirme, deneyim şartı getirildi. Büyükşehir Belediyesi'nin ihale şartnamesine koyduğu özel hükümler değerlendirme aşamasında sıkıntı yarattı. Ardından da ihale ocak ayının ortalarında iptal edildi. Büyükşehir tarafından hazırlanan gerekçeli kararda iptal sebebi olarak ihaleye katılan firmaların komisyona şartnameye uygun belge sunamaması gösterildi.


ÖZEL ŞARTLAR ARANDI

Şok iptal kararının ardından Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada gelen 5 teklif arasında geçerli teklif bulunmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurdu. Ardından da ihalenin en geç önümüzdeki aya kadar tekrarlanacağı ifade edildi. Fakat Büyükşehir'in bu öngörüsü yine tutmadı. Şubat ayında yeniden ihale edilmesi öngörülen dev projede iptal kararının üzerinden 45 günden fazla bir süre geçmesine rağmen daha ihale ilanı aşamasına bile gelinemedi. Projenin yapım süresinin iptal edilen şartnamede 3 yıl 9 ay olarak belirlendiği dikkate alındığında proje daha inşaat aşamasına gelinmeden 45 günlük bir gecikmeye daha sahne oldu.


VAADLER HAVADA KALDI

Konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıyan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, opera binasında hala ihaleye çıkılmamasına tepki gösterdi. Önceki gün gerçekleşen mart ayı ikinci oturumunda konuşan Doğan, "15 Aralık 2016'da iptal ettiğiniz opera binası ihalesine ocak ayında tekrar çıktınız. Olmadı şubatta çıkacaktınız. Hala ses yok. Yoksa bu da mı yapımı yıllarca süren metro, tramvay projeleri gibi mi olacak? Kısacası opera binası ihalesinde vaadler havada kaldı" dedi.


Sabah


Geri Dön