06 / 10 / 2024

İzmir projeler kenti olmuş!

İzmir projeler kenti olmuş!

İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA) nın davetlisi olarak iki gün boyunca İzmir’de yapılanları, yapılması planlananları izleme imkanı buldum...




Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; bu kentte yapılanlar ulusal medya olarak yeterince izlenmiyor. Zaten bu nedenle böyle bir organizasyona ihtiyaç duyulmuş ve bence başarılı bir organizasyon oldu.
İZKA sayıları 26’yı bulan kalkınma ajansları içinde ilk kurulan ve en başarılı olanlarından biri. Şimdiye kadar tarım ve kırsal kalkınma mali destek programı ile turizm ve çevre programı kapsamında toplam 56.6 milyar liralık mali kaynak kullandırılmış. Desteklenen projelerin vergi dahil ekonomiye katkıları ise şimdiden büyük boyutlara ulaşmış. İşte bu başarısı nedeniyle  İzmir  Kentsel Pazarlama Stratejik Planlama görevi de bu kuruma verilmiş.
Yıllardır ekonomiyi izleyen bir gazeteci olarak İzmirlilerin birlikte hareket etmelerinin ne kadar zor olduğunu, birlik olamadıkları için önemli ekonomik fırsatları kaçırdıklarını yakından biliyorum. Aslında bu durumu İzmirli işadamları ve yöneticilerin kendileri de hep kabul etmiştir. İşte İZKA’nın böyle bir boşluğu doldurup, ortak hareket etmeyi özendirmesi, kamu ve özel sektörü bir araya getirip sinerji üretmesi, belki de bir çok şeyden önemli olacak..
Bu arada EXPO- 2015 için oluşturulan birlik, her ne kadar bu girişimden sonuç alınamasa da sinerji yaratmış ve şimdi hedef EXPO-2020 olmuş. Ancak bu amaç hayata geçirilmese bile bundan sonra ortak hareket etmenin sürmesi bekleniyor.
Kentsel Pazarlama Stratejik Planı kapsamında her şeyden önce izmir’in tanıtılması ve marka şehir olması hedefleniyor. Bunun için uluslararası önemli şirketlerin de görev aldığı anket ve çalışmalar yapılmış. Çıkarılan plan doğrultusunda üç temel amaç belirlenmiş. Bunlardan biri “İzmir’e gelen turist sayısını ve gelirlerini artırmak” diğeri “İzmir’in yaşam standartını yükseltmek”, üçüncüsü ise “İzmir’e gelen yatırım miktarını artırmak”. Bu kapsamda plan yatırımcı ağları oluşturulmasından, anıtsal yapılar inşa edilmesine, uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapılmasından yenilikçi kent mobilyaları kullanılmasına kadar 170 civarında farklı proje önerisini içinde barındırıyor.

BELEDİYE EPEY YOL ALMIŞ

Özetle; İzmir artık birlikte hareket etmeye, kaybettiği heyecanı yeniden kazanmaya başlamış ve İZKA bu ivmelenmede önemli bir rol oynuyor. İzmirlilerin dediği gibi “devlet adamı” kişiliğiyle öne çıkan İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Cahit Kıraç’ın ve Genel Sekreter Dr. Ergüder Can’ın çabaları önemli rol oynamış. Uzun uzun sohbet imkanı bulduğumuz, önemli projeleri birlikte gezdiğimiz Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ise kendine güveni arttıkça, işadamı kimliğini de öne çıkararak, hem çağdaş hem işlevsel projeleri birbiri ardına hayata geçirdiğine şahit olduk. Projeleri kadar, gezdiğimiz her yerde çocuklardan yaşlılara herkesin gösterdiği büyük sevgi, mütevazı ve saygın bir lider haline geldiğinin kanıtı gibiydi. İzmir’in Diyarbakır ile karşılaştırılmasını, karşı bir kutup merkezi gibi gösterilmesini, “iktidar partisinin bir oyunu” olarak görüyor ve kesinlikle bu algıyı haksız buluyor. Herkesi kavramaya çalıştıklarını yaşadığı örneklerle anlatıyor, “İzmir hoşgörü kentidir” diyor. Gerçekten de varoşları da kapsayacak biçimde hayata geçirdiği projeleri dinledikçe, Kocaoğlu’nun partisine örnek projeler gerçekleştirdiğine şahit oluyoruz.
Kocaoğlu ile birlikte Yeni Modern Konser salonunu, şehrin ortasında bir simge haline getirmeyi, Kale’ye kadar genişletmeyi planladığı Angora’nın kazı çalışmalarını, Türkiye’de gördüğüm en büyük ve çağdaş hayvanat bahçesini barındıran Doğal yaşam merkezini, doğa harikası olup önemli yatırımların yapıldığı İzmir Kuş cennetini birlikte gezdik. Kocaoğlu, bununla birlikte yeni liman ve yerleşme planlarını, metronun iktidarın engellemelerine rağmen kısa sürede tümüyle bitirilmesine ilişkin planlarını, ayrıntılarıyla anlattı.
Kentsel pazarlama planı için yapılan çalışmalarda İzmir’de ikamet edenlerin yüzde 83’ünün burada yaşamaktan mutlu olduğu, Türkiye’deki fikir liderlerinin yüzde 72’sinin İzmir’de yaşıyor olmayı dilediği ortaya çıkmış. Boşuna değil...
Hürriyet/Erdal Sağlam


Geri Dön