Kentsel Dönüşüm

İzmir sahil şeridindeki yapılar acilen dönüşüme girmeli!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaptığı açıklamada deprem dirençli kent olma yolunda çok geç kaldıklarını belirterek, İzmir sahil şeridindeki yapıların  acilen dönüşüme girmesi gerektiğini söyledi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Business Center binasının zemin iyileştirme çalışmaları esnasında çıkarılan eski binaya ait 50 yıllık fore kazıklar İzmir sahil şeridinde yer alan eski yapıların acil dönüşüme ihtiyacı olduğunu da ortaya çıkardı. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Mart'ta zemin iyileştirme çalışmalarına başlanmasıyla, 50 sene önceki eski yapının temel kazıklarının çıkarılması ile Egenin incisi İzmir’in yapı stoğunun bir resmi çekildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Business Center binası zemin iyileştirme ve inşa işleri, diyafram duvar imalatı sürerken, Kordon’daki eski yapının yıkılması ile beraber diyafram perdelerinin kazısına başlandı. Bu kapsamda 22 metre derinliğe, 80 cm genişliğe sahip duvarların kazısı 2,80 metre olarak özel makineler ile gerçekleştiriliyor. 

Yıkılan eski Ege Bölgesi Sanayi Odası Hizmet binasının yapıldığı dönemde, o dönemin şartlarına uygun şekilde fore kazık imalatlarının yapıldığını ve kazı sırasında da eski imalatlarla karşılaşıldığını kaydeden uzmanlar, bu imalatların 50 yılı aşkın süre içinde deforme olduğunu ve uygulama noktalarından da yer yer kaymalar yaşandığını kaydetti. Kazı sırasında eski kazıkların parçalar halinde çıkartılabildiğini, gerek beton durumu gerekse de içindeki demir donatıların bu zaman zarfı içinde ciddi dayanım kayıplarına uğradığını belirttiler.

“BİNLERCE BİNA BU DURUMDA”

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada EBSO Business Center Binası zemin iyileştirme çalışmaları sırasında karşılaştıkları manzaranın dehşet verici olduğu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Temel kazısı esnasında çıkarılan yaklaşık olarak 50 yıllık fore kazıkların durumu yapıyı yenilememiz konusunda almış olduğumuz bu kararın ne kadar doğru olduğunu bizlere gösterdi. Ne yazık ki bu konu yalnızca bizim binamız için geçerli değil. Bu şekilde Kordon, Güzelyalı, Karşıyaka, Bostanlı ve Mavişehir bölgesinde binlerce yapı bu durumda.  Ciddi bir çalışma ile bu binaların durumunun acilen gözden geçirilmesi gerekli” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ”

Yıkılan eski hizmet binasının o dönemin şartlarına uygun olarak yapılmış bir bina olduğunu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Ancak, deniz suyunun, yapıların demir ve beton aksamlarına olumsuz etkisi yadsınamaz. Temel kazısı esnasında çıkarılan fore kazıkların durumu kentin acil dönüşüme ihtiyacının bir kanıtı. Kurum olarak İzmir’in deprem dirençli bir şehir olma yolunda üzerimize düşen her göreve hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu süreçte artık bir insanımızın bile yaşamını yitirmesine tahammülümüz yok. Depremle yaşamayı öğrenmek demek, depremde insanlarımızı toprağa vermek anlamına gelmemeli.“ diye konuştu.

 

12 daireli bir apartmanın maliyetlere göre dağılımı ortaya çıktı! İşte o hesaplama...

Ev ve araba alacaklara 'Almayın' uyarısı: Tarihte görülmemiş bir ralli geliyor! 

Ankara Büyükşehir başkentte tam 39 gayrimenkul satıyor! 2+1 - 3+1 konut, mağaza ve arsa...