01 / 05 / 2024

İzmir Şirince'deki yıkım ertelendi!

İzmir Şirince'deki yıkım ertelendi!

İzmir İl Özel İdaresi'ne gelen ve köyde yeni bir koruma amaçlı imar planı yapılacağına ilişkin yazı üzerine yıkımın ertelendiği bildirildi...



İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde Yazar Sevan Nişanyan ve bazı köy sakinleri tarafından kaçak olarak inşa edilen 22 yapının dün sabah saatlerinde gerçekleşmesi beklenen yıkımı ertelendi. Yıkımın önceki akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan  İzmir  İl Özel İdaresi'ne gönderilen ve köyde yeni bir imar çalışmasının yapılacağını belirten yazı üzerine durdurulduğu belirtilirken İzmir Valisi Cahit Kıraç, gelen yazının yıkımın ertelenmesiyle ilgili olmadığını belirterek, "Bakanlıktan bir yazı geldi. Şimdilik erteledik. Teknik bir çalışma yapıyoruz, değerlendireceğiz. Bakanlığın yazısı koruma amaçlı imar planları ile ilgili. O yazıyı incelettiriyoruz" diye konuştu.

KALKAN DA DEVREDE
Yazar Sevan Nişanyan ise, bir sosyal paylaşım sitesine yıkımın Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlığı'nın devreye girmesiyle durduğunu belirtti. Öte yandan AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan'ın sorunun çözümü için devreye girerek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüğü öğrenildi. Kalkan, "Yıkmak her zaman kolaydır ama önemli olan çözüm bulmak" dedi.

TOPLANTI YAPILDI
Şirince'de kaçak yapılara yönelik gerçekleştirilmesi beklenen yıkımın önceki akşam durdurulması üzerine dün sabah Selçuk Kaymakamlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Kaymakam Aziz İnci başkanlığındaki toplantıya ilçedeki bazı yöneticiler ve Şirince Muhtarı Levent Apak katıldı. Toplantının ardından Kaymakam İnci ve Muhtar Apak herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınırken edinilen bilgiye göre önceki akşam saatlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İl Özel İdaresi'ne gönderilen ve yıkımın ertelenmisine neden olan yazı incelendi. Ayrıca Şirince sakinlerinin açtığı dava üzerine yürütmesi durdurulan köyün koruma amaçlı imar planının Danıştay'da temyiz aşamasında olduğu ve bu davanın sonucunun beklenmesinin planlandığı, bu süre içerisinde de yıkımına karar verilen mevcut binaların yeni hazırlanacak koruma amaçlı imar planına uygun hale getirilmesi için çalışma yapılması gerektiği belirtildi.

Nasıl bir bağ var
İzmir Valisi Cahit Kıraç yıkımın ertelenmesiyle ilgili olarak, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen yazı, koruma amaçlı imar planı ile ilgili bir çalışma yapılacağı yönünde. Bakanlığın yazısı çerçevesinde yeni bir koruma amaçlı imar planı çalışmasının bununla nasıl bir ilişkisi olduğunu araştırıyoruz. Bakanlık bu işin içinde ama, İl Özel İdaresi de bu işin içinde. Bakanlığın yapacağı teknik çalışma ile bu yıkım arasında nasıl bir bağ var ona bakacağız" diye konuştu.

Başkan Değirmenci basın toplantısı düzenleyecek
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'nin, Şirince'deki yıkımlarla ilgili basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi. Değirmenci'nin bugün açıklama yapacağı belirtildi. Değirmenci, "Yıkım kararı ile ilgili CHP'ye ve CHP'lilere karşı haksız eleştiri var. Bu eleştirilere yanıt vermek için basın toplantısı düzenleme kararı aldık" dedi.
YeniAsır/İLKER ÇOBAN


Geri Dön