09 / 05 / 2024

İzmir susuz mu kalacak?

İzmir susuz mu kalacak?

DSİ, su kaçakları artan, tabanında delikler açılan Manisa Gördes Barajı'nı tamamen boşaltarak bakım yapacaklarını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmaya sıcak bakmadı. İki kurum anlaşamadı...



İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan en büyük kaynaklardan birisi olan Manisa Gördes Barajı'nda yaşanan sorun giderek büyüyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve arıtma tesisi ve yeni boru hattı tamamlandığında İzmir'e yılda 58 milyon metreküp su verecek olan barajın dibi delindi. Su kaçaklarının artması, DSİ'nin önlemleri yetersiz gelmesi nedeniyle yeni bir karar alındı. 


Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne İzmir'de krize neden olacak bir taleple başvuruda bulundu. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, protokol yaparak İzmir'e su verdiği İZSU Genel Müdürlüğü'nün kapısını çaldı. Kurum, Büyükşehir'e, "Barajı boşaltacağız. İzmir'e su veremeyeceğiz. 

Önlem alamazsak sorun daha da büyüyecek" dedi. Belediye, DSİ'den gelen talep üzerine acil toplantı yaptı. Kentin su ihtiyacını göz önüne alarak barajın boşaltılmasına ve kentin susuz kalmasına neden olacak talebi kabul edemeyeceğini bildirdi. 


ARITMA TESİSİ BİTMEDİ


Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı'ndan kente su sağlayacak olan boru hattının çalışmalarının sürdüğünü gerekçe gösterdi. 


Ayrıca Bornova Kavaklıdere'ye yapılan arıtma tesisinin deneme çalışmaları için suyun kesilmemesi gerektiğini de vurguladı. 


Suyun kesilmesi halinde, arıtma tesisini yüklenici firmadan testler yapılmadığı için devralamayacaklarını anlatan belediye yetkilileri, sürecin ertelenmesini talep etti. 



Aliağa Ekspres Gazetesi







Geri Dön