06 / 05 / 2024

İzmir tramvayı için ilk kazma Karşıyaka'da vurulacak!

İzmir tramvayı için ilk kazma Karşıyaka'da vurulacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, tramvay projesine daha rahat bir şekilde ilerlenecek olması nedeniyle Karşıyaka'dan başlanmasına karar verdiklerini açıkladı, "İzmir, 2017 yılında yeni bir ulaşım sistemi kazanacak" dedi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin ulaşımına büyük katkı sağlayacak tramvay projesinde çalışmaların öncelikle Karşıyaka'dan başlayacağını söyledi. Kocaoğlu, önümüzdeki günlerde temel atılacağını müjdeledi. 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ve 9.8 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka Tramvayının yapımı ile birlikte 38 araç ve yedek parçalarının temini işini üstlenen Gülermak, Büyükşehir'le yaptığı görüşmelerin ardından tramvay projesine Karşıyaka'dan başlama kararı aldı. 


15 DURAK OLACAK 

Güzergahın Göztepe'ye göre daha rahat olması, belirlenen hat üzerinde otoparklar bulunmaması nedeniyle hızlı ilerlemesi beklenen Karşıyaka Tramvayı, Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasında yapılacak. 

Yaklaşık 10 kilometrelik güzergahta 15 durak planlanırken, hat gidiş-geliş olarak çift şerit çalışacak. 

Alaybey'den başlayıp sahil tarafından Bostanlı îskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit de planlanıyor. 


RAHAT İLERLERİZ 

Konak ve Karşıyaka tramvaylarının kent ulaşımına büyük katkı sağlayacağını, aktarmalı ulaşım sistemiyle entegre olacağını kaydeden  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Geçtiğimiz haftalarda yüklenici firma Gülermak, İzmir'e şantiyelerini kurdu. 

Daha rahat bir şekilde ilerlenecek olması nedeniyle Karşıyaka'dan başlanmasına karar verdik. Ön hazırlıklar tamamlandığı zaman da ilk kazma Karşıyaka'dan vurulacak. Daha sonra da Konak Tramvayı başlayacak. İzmir, 2017 yılında yeni bir ulaşım sistemi kazanacak. Çalışmalarımızın rast gitmesini umuyorum" diye konuştu. 

Konak için ön çalışmalar başladı Yüklenici firma Gülermak, Konak Tramvayı projesinde ise Üçkuyular'da semt garajı yanında bulunan şantiyede ön çalışmalara başladı. 

Vergi Dairesi'nin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi'ni takiben sahile çıkacak hat, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda otoparkların bulunduğu bölgede ilerleyecek. 

Konak'ta İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve Konak Pier'in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı'na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi'ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. 


GİDİŞ-GELİŞ OLACAK 

Cumhuriyet Meydanı'nı takip eden hat, Şair Eşref Bulvarı'na ilerleyecek. Hat burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. 

Vahap Özaltay Meydanı'na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Tramvay hattı, İzmir Metrosünun Halkapınar Depo Alanı'nda son bulacak. 


Habertürk Egeli


Geri Dön