İzmir Urla'daki dev arazi için teklifler havada uçuştu! Hazineye ait arazi için 2,6 milyarlık teklif!
İzmir’in yıldızı parlayan turistik ilçeleri arasında yer alan Urla’da denize sıfır Maliye Hazine’e ait parsellerin pazarlık görüşmeleri tamamlandı. Toplamda 23 teklif verilen arazi için en yüksek teklif Gamador İnşaat'tan geldi.
İl Özel İdareleri’nin kapatılmasından sonra Maliye Hazinesi’ne devredilenve İzmir Urla’da yer alan deniz manzaralı taşınmazların satış süreci de tamamlandı. Egedesonsöz'de yer alan habere göre geçmişte Vilayetler Birliği’ne ait olup, daha sonra da İzmir İl Özel İdaresi tarafından satın alınan Urla Zeytinalanı Mahallesi’ndeki yaklaşık olarak 23 dönüm büyüklüğünde olan dev arazi üzerindeki tesislerle beraber Özelleştirme İdaresi pazarlık görüşmeleri gerçekleştirildi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre iki parsel olarak satışa çıkarılan taşınmazlar için çok sayıda teklif gelmişti. Toplamda 23 teklif verilen 20 bin 310 metrekare büyüklüğündeki 4706 ada 3 parsel için en yüksek teklifi 2 milyar 320 milyon Türk Lirası ile Gamador İnşaat Anonim Şirketi tarafından verildi. Ankara merkezli şirketin ortakları arasında Ertan Üşenmez, Murat Karaarslan ve Abdullah Karaaraslan bulunuyor.
26 teklif verilen 3 bin 969 metrekare büyüklüğe sahip 4539 ada 3 parselin 4’te 3 hissesi için en yüksek teklifi de 362 milyon Türk Lirası ile Urla Ortak Girişim Grubu verdi. Urla Ortak Girişim Grubu’nun, söz konusu bu arsaya rezidans ve sosyal tesis inşaatı yapmayı planladığı belirtildi. Urla Ortak Girişim Grubu’nun kurucuları arasında Efrahim Çekiç, Mustafa Karabağlı, Ali Osman Enç ve Salih Acar gibi İzmirli iş insanları arasında bulunuyor.
Paylaşılan detaylara göre satış görüşmeleri ile ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. Söz konusu kararın önümüzdeki haftalarda Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
PLANI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
2018'de askıya çıkan planlarla beraber alan kamu yararı vasfından çıkarılıp ticari yatırımlara açılmıştı. Eğitim ve konaklama tesislerinin yerine alışveriş merkezi, otel ve rezidans inşa edilmesinin de önünü açılmıştı.
BİNANIN TARİHİ HAKKINDA
Satışa sunulan parseller üzerinde yer alan Yaşar Neng Lisesi binası, 1993'te Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yapıldı. 1994'te 232 milyar (bin) TL bedelle İzmir Özel İdaresi’ne satılan bina, 1996 yılında okula dönüştürülmüştü. 1997'ye kadar 1 sene süreyle “Yaşar Neng Özel Lisesi” ismiyle kullanılan bina, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün “Güçlendirme gerektirir” raporu üzerine 1997'de boşaltılmıştı. 2002'de engelli üretim merkezi yapılmak istenmiş, fakat proje verimli bulunmamış ve iptal edilmişti. Milli takımlar kampı yapılması için 2004 yılında 15 seneliğinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilen tesis, çivi bile çakılmayınca geri alınmış, senelerce kimsenin el atmadığı, camları ve doğramaları kırılan binanın son olarak bakımsızlık yüzünden çatısı da tamamen uçmuştu.
İl Özel İdaresi, 2011'de araziyi huzurevi yapılması için 25 yıllığına bedelsiz tahsis etmek istemiş ancak söz konusu bu girişimler de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 2014'te yayınlanan Bütünşehir Yasası sonrasında kapatılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazları arasında bulunan mülk, daha sonra tartışmalı biçimde Hazine’ye devredilmişti. Arazi son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından ilçe kaymakamlığına lojman alanı şeklinde tahsis edilmişti. Kendine ait arıtma tesisine dahi sahip olan yapıdan deniz kenarına altgeçit ve özel plajı da bulunmakta. Okul şeklinde de kullanılan 3 katlı ve 24 odalı binanın bahçesinde çift daireli 15 bağımsız motel binası, yüzme havuzu ve yazlık kafeterya da bulunmakta. Dönemin parasıyla 10 trilyon lira harcanarak inşa edilen bina ve çevresindeki yapıların güçlendirilmesi için Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün 2005 yılında hazırlamış olduğu raporda yenileme çalışmalarının yine o günün parasıyla 4 trilyon lira tutacağını belirtilmiş ve tadilat çalışmasından vazgeçilmişti.
Ev sahibi olan Türklerin sayısı düşüyor, yabancıya konut satışı artıyor!
Simyacının bulamadığı çözüm kağıttan altın yapmak!