İzmir ve Manisa'da, yangın riski yüksek alanlar kamerayla izleniyor!
Yangın riski yüksek alanlara kurulan kameralar, ormanları 24 saat canlı olarak izlenebilir yerlere çevirdi. İzmir ve Manisa'da kurulan dumana duyarlı sistem, 50 kilometre yarı çaptaki etkin gözetleme alanında yangın çıktığında sesli uyarı veriyor.
Yangın riski yüksek alanlara kurulan kameralar, ormanları 24 saat canlı olarak izlenebilir yerlere çevirdi. İzmir ve Manisa'da kurulan dumana duyarlı sistem, 50 kilometre yarı çaptaki etkin gözetleme alanında yangın çıktığında sesli uyarı veriyor.
Kameraların, yangınların erken fark edilerek büyümeden müdahalesini sağladığı gibi, yangının büyüklüğü, yerleşim yerlerine yakınlığı ve ilerleme yönü gibi bilgileri sunarak hava ve yer ekiplerinin doğru koordinasyonuna imkan verdiği belirtildi.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, sorumluluğundaki İzmir ve Manisa'daki yaklaşık 1 milyon hektar ormanlık alanı korumak için 5 yıldır kameralardan destek alıyor. Bölgede yangın çıkma sayısı, sıcaklık ve rüzgarın durumu, yerleşim yerine yakınlığı gibi sebeplerle çok kritik olarak görülen yaklaşık 200 bin hektarlık alan, gözetleme kulelerinin yanı sıra 13 noktada kurulan 25 kameradan anbean takip ediliyor.
Havadaki nem oranına göre 50 kilometrelik yarı çapı etkin olarak takip edebilen kameralar, 360 derecelik tam turu 3 dakikada tamamlıyor. Orman yangınında saniyelerin değerine inana yetkililer, 3 dakikalık sürenin kısaltılması için 13 noktadan 12'sinde çift kamerayla çalışıyor. Böylece alanda çıkan bir yangın en geç 1.5 dakikada fark edilebiliyor.
-Hızlı ve etkin müdahale
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ali Osman Başlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarına karşı erken görmeyi, hızlı ve etkin müdahale etmeyi temel strateji olarak benimsediklerini ifade etti.
Kameraların insan zafiyetini kapattığını vurgulayan Başlı, gözetleme kulesindeki görevlinin stresini azalttığını söyledi. Başlı, kameraların birçok noktada, aynı anda çıkabilecek yangınların harekat merkezinden takip edilmesini, hava ve yer ekiplerini doğru koordinasyonu da sağladığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Orman içinde 136 noktada ekiplerimiz bekliyor, 81 arazöz, 32 su ikmal aracı, 42 ilk müdahale aracı, 15 dozeri, 4 su atan helikopteri, 1 amfibik uçak. Yangın çıktığında 45 dakika içinde çevre illerden hava aracı desteği geliyor, 7-8 hava aracı oluyor. Bunların koordinasyonu da kamera ile izlenerek yapılıyor. Kameralar bu zamana kadar birçok yangını haber verdi. En önemlileri olarak Yamanlar ve Spil Dağı Milli parkındaki yangınları yakaladılar bizim için. Daha kısa sürede müdahale ettik. Daha başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Diyelim ki kulecimiz bir an dalgınlaştı, dikkati dağıldı ama 75 saniyeden sonra sistem bizi ikaz edecektir. Özellikle dünya değeri olan Selçuk'taki Meryem Ana mıntıkasında bulunan kameralarımızı da bu manada çok etkin kullanıyoruz."
AA