25 / 11 / 2024

İzmir'de 45 milyon metrekarelik alan dönüşecek!

İzmir'de 45 milyon metrekarelik alan dönüşecek!

Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri'ne katılan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "İzmir’de yaklaşık 4 bin 500 hektar, yani 45 milyon metrekarelik alanda dönüşüm yapılacak." dedi.




 


BASF, BETEK, BTM, WEBER ve İZOCAM’ın sponsorluğunda,  İzmir  MMO Tepekule Kongre-Sergi Merkezi Akdeniz Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’, İZODER Başkanı Levent Pelesen, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, öğretim üyeleri, mimar, mühendis, kamu ve sektör temsilcilerinin yanı sıra STK temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.


Yalıtım seferberliğinde hamle sırası bizde


Sözlerine ısı, su, ses ve yangın yalıtımı branşlarından ısı yalıtımı ile başlayan Levent Pelesen, “Isı yalıtımı, her şeyden önce Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip bir konudur. Bugün Türkiye, ısı yalıtımı sektöründe Avrupa’nın en büyüğü konumunda. Bunun bir nedeni de gelişmiş ülkelerin, uzun yıllar önce başlayan seferberlikte epey yol almalarıdır. Şimdi hamle sırası bizde. Bu farkı kapatmalıyız. Avrupa standartlarına uygun, enerji tasarruflu binalara sahip olabilmek için önümüzde kentsel dönüşüm gibi çok önemli bir fırsat var. Eğer elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binalara, doğru malzeme ve Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip ustalarla doğru uygulama yaptırırsak, ülke ekonomimize her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunabiliriz” dedi.

 

İzmir de 45 milyon metrekarelik alan dönüşecek!

Levent Pelesen

 

Su yalıtımı yoksa, yapı kullanma izni belgesi verilmeyecek

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Binalarda Su Yalıtım Yönetmeliği’ ile binaların kaderinin değişeceğini belirten Levent Pelesen, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yönetmelik, ülkemizde büyük bir eksikliği giderecek. Yeni yapılan binalarda, yönetmelikte öngörülen esaslara uyulmadığının tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Artık su yalıtımı uygulamalarının doğru ve standartlara uygun yapılması sayesinde, binalarımızın ömrü uzayacak. Asgaride 80–100 yıl gibi süre için tasarlanması ve ömrünü bu sürede tamamlaması gereken yapılarımızın, bu süre içinde güvenli şekilde fonksiyonunu sürdürmesi için öncelikte suyun yaratacağı korozyon etkisine karşı korunmuş olmalı. Bugün ülke genelindeki 15 milyon konutta halen su yalıtımı yok. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde. Yönetmeliğin amacına ulaşması; tasarım aşamasında doğru ürün ve sistem seçiminden başlayıp, standarda uygun ürünlerin doğru şekilde uygulanması etkin denetim ile sağlanabilir.”

 

Yangında öncelik korunmak ve kurtulmaktır

 

Yangın yalıtımıyla ilgili de açıklamalar yapan Levent Pelesen, “Yangında öncelik korunmak ve kurtulmaktır. Yangın yalıtımı, yangınlarda oluşan ısı ve dumanın zararlı etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik, can ve mal güvenliğini sağlayıcı yapısal önlemlerdir. Yangın çıktığında en hızlı en güvenli şekilde yangın mahallinin terk edilmesini sağladığı gibi, hayati bir unsur olan dumanın bina içinde yayılmasını geciktirecek önlemler ancak yangın yalıtımı ile mümkündür. Tüm yalıtım tedbirlerini ve uygulamalarını almayı planladığınız yeni inşaatlarda, yangın yalıtımının maliyeti inşaat maliyetinin yüzde 5’ini geçmez” dedi.

 

Ses yalıtımı çok önemli ancak yeni binalarda dahi ihmal ediliyor


“Bugün yaşamımızın her alanında, farkında olmadan gürültüye maruz kalıyor ve bu durumun olumsuz etkilerini daha fazla hissediyoruz” diyen İZODER Başkanı Levent Pelesen, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ses yalıtımı çağdaş yaşam standartlarını sağlamak için ülke olarak benimsememiz gereken bir konudur. Bugün özellikle kentlerde yaşanan gürültü kirliliği hepimizi olumsuz etkiliyor, sağlığımızı tehdit ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, teknik kuralların belirlenerek son haline getirildiği ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik’, Resmi Gazete'nin 31 Mayıs 2017 tarihli sayısında yayınlandı. Gürültü, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığımızı 35 kritik etki ile tahrip ederek, toplumsal uyum ve verimliliğimizde derin yaralar açıyor. Ayrıca gürültü çocuklarımızı hem fizyolojik, hem bilişsel, hem de duygusal açıdan olumsuz etkiliyor. Ses yalıtımı, çok yeni yapılan modern binalar dahil ihmal edilen bir konu. Ancak önümüzdeki dönemde çok daha önemli hale gelecektir. “

Asrın projesi kentsel dönüşüm ile Türkiye’nin yüzde 65-70’i dönüşmeli

 

Ülkemizde son yıllarda ciddi manada gelişme, değişme ve dönüşüm yaşandığını söyleyen İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, “Bu kavramlar artık hep gündemimizde. Gelişirken, değişirken ve dönüşürken de birçok sorunu birlikte çözmeye çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vizyonu ve misyonu ile sürdürülebilir, çevre dostu ve marka şehirler sloganıyla, gerçekten asrın en büyük projesini üstlenmiş bulunuyoruz. Asrın projesi dediğimiz kentsel dönüşüm kapsamında, ülkemizin yüzde 65-70’inin dönüşmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Hızlı bir şekilde bunu başarmamız gerekiyor. Bakanlığımız, TÜİK verilerine göre yaklaşık 7 milyon konutun 15 yıl içinde dönüşmesi gerektiğini açıkladı. Dolayısıyla canlarımıza mal olan depreme ve afetlere dayanıklı binalar yaparak bu işin içinden çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

İzmir de 45 milyon metrekarelik alan dönüşecek!

Selahattin Varan

 

İzmir’de 45 milyon metrekarelik alanda dönüşüm yapılacak

 

Bugün yalıtım ile enerji verimliliği sağlanan binalarda yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlandığını söyleyen Selahattin Varan, şöyle konuştu: “Anadolu’da ciddi bir gelişim, değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade eden Varan, “Afetlere dayanıklı binalar yaparken, daha konforlu, sürdürülebilir ve enerji verimliliğini artıracak binalara ihtiyacımız var. Artık geri dönüş yok. İzmir’de yaklaşık 4 bin 500 hektar, yani 45 milyon metrekarelik alanda dönüşüm yapılacak. Yapı stokunun yaklaşık 2 milyon 500 bin olduğu İzmir’de, yaklaşık 1 milyon 500 bininin dönüşümü olacak. Bu süreçte aç gözlülüğe gerek yok. Dönüşüm, sabırla, metanetle, teknik konuların ilkesine uyarak gerçekleşmeli. Bu ülkeye hizmetin çeşitli yolları var. Bunların en önemlisi de, yapılan işin en doğrusunu, en güzelini yapmaktır. Bunu bizim insanımız hak ediyor.”

 

‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’, güncel bilgilerin paylaşıldığı oturum ve konuşmalarla devam etti. ‘Enerji Verimliliği İçin Isı Yalıtımı ve Mevzuatlar’ oturumu, İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen’in moderatörlüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Heperkan, ÇŞB Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkan Vekili Murat Bayram ve TMMOB İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner Ermin tarafından da ele alındı.

 

‘Isı Yalıtımı Sektöründe Malzeme ve Uygulamada Denetim ve Gözetim’ başlıklı ikinci oturum ise yine Ertuğrul Şen’in moderatörlüğünde, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İzmir Şube Başkanı Osman Akbaşak İZODER Isı Yalıtımı Komisyonu Başkanı Kürşad Sakarya ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın katılımıyla yapıldı.

 

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Tekin ise seminerde, ‘Su Yalıtımı ve Yapı Güvenliği’ konusuyla ilgili bir sunum da yaptı. İZODER Su Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı Jozef Bonfil de, ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği Neler Getiriyor’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

 


İZODER İletişimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Eruslu, dördüncü oturumda, ‘Ses Yalıtımı Yönetmeliği-Ses Yalıtımının Sağlık ve Konforla İlişkisi’ni, İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Dikmen ile birlikte ele aldı. Tüm gün süren seminer, Yangın Güvenliği Tedbirleri Komisyon Başkanı Hakan Uslu’nun, ‘Yangın Yalıtımı ve Yangın Güvenliği Tedbirleri’ sunumu ile bitti.


 


Geri Dön