Genel

İzmir'de Akdeniz Akademisi kurulacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti tasarımda Akdeniz'in cazibe merkezi haline getirmek için üniversitelerle işbirliği içinde Akdeniz Akademisi'ni kuracaklarını açıkladı...  

İzmir'i dünya kenti haline getirmek için önce Akdeniz'deki kentler ağında bir çekim merkezi olarak ön plana çıkarmanın daha doğru olacağına inandıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti tasarımda Akdeniz'in cazibe merkezi haline getirmek için üniversitelerle işbirliği içinde Akdeniz Akademisi'ni kuracaklarını açıkladı.
Görevde bulunduğu 7 yılı değerlendiren Kocaoğlu, tasanrmlzmir için bir sıçrama tahtası olarak gördüklerini belirterek, "Akdeniz kentler ağında İzmir'i çekim merkezi haline getirmek için önümüzdeki günlerde Akdeniz Akademisi'ni kuruyoruz. Akademi altında Tasarım Formu oluşturduk. Üniversite ile özel sektör birlikte kent mobilyasından, tekstile, gelinlikten mobilyaya kadar İzmir'in tasarım merkezi olması için eylem başlatıyoruz" diye konuştu.

Kocaoğlu, konsolide bütçelerinin 3 milyar 300 milyon lira olduğunu ve göreve geldiğinden bu yana 2 milyar 400 milyon liralık yatırım yaptıklarını, 1 milyar 800 milyon lira olan toplam borcu da 800 milyon liraya düşürdüklerini açıkladı. Kocaoğlu, Hazine'ye 288 milyon lira borçlan kaldığını ve günü geçmiş 1 kuruş borcu olmayan bir belediye olarak, gerektiğinde uzun vadeli borç bulabildiklerini ve bugünden itibaren uluslar arası finans kuruluşlarından da kredi almak için görüşmelerde bulunan belediye olduklarını belirtti. İzmir Körfezi'nde yolcu taşıyan feribotları satın almak için şu anda yabancı bankalarla kredi görüşmeleri yaptıklannı ifade eden Kocaoğlu, "Körfez'deki gemiler için DLH onayı bitti. Körfez feribotlan için açılacak ihaleye katılacağız ve bu gemileri yurtdışından sağlanacak finansmanla satın alacağız"şeklinde konuştu. Önümüzdeki dönemde hızı yüksek 2 katamaran alarak Karaburun, Urla, Foça'ya da İzmir'den deniz taşımacılığım ekonomik hale getireceklerini kaydeden Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nde 2 yeni araç feribotunu hizmete alacaklanm aktardı. Kocaoğlu, İzmir'de trafiği rahatlatmak için bin kavşağa yerleştirilecek akıllı trafik lambalannın, yolun durumunu okuyarak otomatik olarak araçlann geçişini düzenleyeceğini açıkladı.

Uzun süredir kapalı olan Hatay Caddesi'ni y-niden düzenleyeceklerini, 6.5 kilometre uzunluğundaki Dostluk Bulvan'm Karabağlar ve Hatay Caddesi'ne bağlanması için kamulaştırma çalışmalannm sonuna geldiklerini ifade eden Kocaoğlu, "Buca'yı ancak Uçan Yol diye tabir et¬tiğimiz viyadüklerle Yeşildere ve Menderes üzerinden Ankara Yolu'na bağlayarak rahatlatabiliriz. Bu projenin geçeceği TSICya ait arazi için ön izin alındı, kamulaştırmalara başlandı. 35 kilometrelik ana arteri oluşturacak bu proje için köprü inşaatına hemen başlanacak" dedi.

Metroda sona gelindi
Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı için yapılan çalışmalarda sona geldiklerini belirten Kocaoğlu, "Ege Üniversitesi, İzmir Spor ve Hatay istasyonlarında gün sayıyoruz. Poligon, Göztepe ve Fahrettin Altay istasyonlarım da önümüzdeki aylarda hizmete açmak için yoğun çalışmalar sürüyor" dedi. Yeni fuar alam için bu ay ihaleye çıkacaklan bilgisini veren Kocaoğlu, sadece kül ve kum bırakacak yeni bir kao atik antma sistemi kuracaklarım, semt garajlarım artıracaklarını, toplu taşımacılık için yeni otobüsler alacaklanm ve İkiçeşmelik Caddesi'nin etrafındaki binalarda cephe düzenlemesi yapacaklanm ve Agora Antik Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkaracaklannı söyledi.
Dünya