15 / 05 / 2024

İzmir'de beyaz eşya satışları yüzde 56 arttı

İzmir'de beyaz eşya satışları yüzde 56 arttı

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hükümetin 3 ayı kapsayan ÖTV ve KDV indiriminde tüm sektörlere adil davranması gerektiğini aktardı



İZTO'nun önceki gün düzenlenen Nisan ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ekrem Demirtaş, hükümetin çeşitli sektörlere sunduğu vergi indiriminde adil olması gerektiğini ifade ederek, "Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bilişim sektöründe ÖTV ve KDV indirimi yaparken diğer sektörleride göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bazı sektörlere avantajlar sunulurken bazılarına ise hiç bir şey yapmamak adil değildir. Lüks tüketim hariç bütün sektörlerde KDV ve ÖTV indirimi uygulanmalı. Örneğin inşaat sektöründe vergi indirimi olmaması adaletsizlik" diye konuştu.
ÖTV ve KDV indirimlerinin piyasalara hareketlilik getirdiğini aktaran Demirtaş, bu doğrultuda
otomotiv, beyaz eşya, mobilya, bilişim, tabldot yemek ve servis taşımacılığı alanında faaliyet gösteren 410 firma üzerinde bir anket çalışması yaptıklarını belirtti. Demirtaş, vergi indirimleri sonrası satışların beyaz eşyada yüzde 56, bilişimde yüzde 26, mobilyada yüzde 33 ve otomotivde yüzde 66 oranında arttığının ortaya çıktığını belirtti.
İş dünyasının da kendi önlemlerini alarak satışlarını artırmaya çalıştığını ifade eden Demirtaş, "
firmaların yüzde 39,3'ü ürün fiyatlarını düşürerek, yüzde 37,6'sı müşterilerine vade farksız taksit imkanı sağlayarak, yüzde 31,7'si KDV indirimi uygulayarak, ve yüzde 22,7'si ise farklı promosyon ve kampanyalar ile satışlarını artırmışlar. Kriz ne zamana kadar sürer sorusuna ise yüzde 38.5 yıl sonuna kadar, yüzde 41 gelecek yıl sonuna kadar, yüzde 17'si ise 5 yıl sürer yanıtlarını verdi" diye konuştu.
 
ÖTV indiriminin süresi uzasın
Demirtaş, ankete katılanların yüzde 72'sinin ÖTV indirimi süresinin uzatılmasını istediğini bildirdiğini aktararak, anket sonuçlarını bir rapor halinde ekonomi yönetimine ileteceklerini, vergi indirimlerinin yıl sonuna kadar sürmesini isteyeceklerini ifade etti.
Demirtaş, kent ekonomisi hakkında fikir verebilecek tabldot yemek ve servis sektörleri üzerinde yaptıkları ankette ise firmaların yüzde 67.5'inin son 6 aylık dilimde satışlarının azaldığını söyledi.Tabldot yemek sektöründe satışların yüzde 82,6 servis sektöründe ise yüzde 60,9 azaldığını söyleyen Demirtaş bunun fabrikalarda daha az işçi çalıştığı, istihdamın ve üretimin azaldığını gösterdiğini ifade etti. (Referans)

Geri Dön