İzmir'de binalara karne verilecek!
İzmir depreminde hasar gören 7 bin 500 orta hasarlı bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut sahiplerine, “Güçlendirilmezse bir yıl sonra yıkarız” dedi. Vatandaşların mağdur olmaması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer adım attı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim’de yaşanan büyük deprem sonrasında bakanlık tarafından orta hasar gördüğü belirlenen ve bir yıl içinde güçlendirme yapılmadığı takdirde yıkılacağı belirtilen 7 bin 500 konutta yaşayan vatandaşlara sahip çıktı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Soyer, bu konutlarda kentsel dönüşüm çalışması yapılması amacıyla Dünya Bankası’ndan finans kaynağı sunacaklarını, belediyenin de yapım sürecinde müteahhit olarak bulunacağını açıkladı.
ÇARESİZLİK İÇİNDELER
Orta hasar gören binaların dönüşümü için yasal mevzuatta çok önemli bir boşluk olduğuna dikkat çeken Soyer, “Yıkılan ve ağır hasarlı binalar için hükümetin getirdiği bir düzenleme var, bu binaların yerine konut yapılıyor, parasının yarısını devlet veriyor. Kalan yarısı da vatandaştan ilk 2 sene ödemesiz olarak 20 sene içinde taksitlerle alınıyor. Orta hasarlı binalarda ise güçlendirme yapılmadan oturmaya izin verilmiyor. Güçlendirme çalışmaları için bir kaynak sağlanmıyor. Güçlendirme yapmazsa devlet, ‘Bir sene sonra yıkarım’ diyor. Yıkılınca da ağır hasarlı binalara tanınan haklar tanınmıyor. Şu an depremden etkilenen 7 bin 500 orta hasarlı hane tam bir çaresizlik içinde” diye konuştu.
Bu konutların dönüşümü için vatandaşın kaynak sorununun çözülmesi için Dünya Bankası ile görüştüklerini belirten Soyer, “Çok ciddi bir kaynağın düşük faiz ve uzun vade ile aktarılmasını sağlayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki “Sana kaynak getiriyoruz, belediyenin güvencesi ile bu kaynağı kullandıracağız. Siz de bunun karşılığında maliyetinin belli bir kısmını üstleneceksiniz. İnşaatı da belediyenin de müteahhit olarak içinde yer alacağı müteahhitler heyeti ile birlikte yapacağımız ihale ile belirleyeceğiz. 7 bin 500'ün üzerinde orta hasarlı binada yaşayan vatandaşımızın başlarını sokacakları bir ev için hem bir finansal model hem de hem de belediye güvencesi ile bir çözüm getireceğiz” açıklamasında bulundu.
Şehrin yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışmalara başladıklarına vurgu yapan Soyer, binalara deprem güvenlik karnesi vereceklerinin altını çizerek, “İzmir’de 850 bin civarında bağımsız birim var. Bayraklı’da 1990 yılından önce ruhsat almış binalardan başlayarak binalara karne vereceğiz. Evlerinin ne kadar sağlam olduğunu vatandaşlarımıza söyleyeceğiz. Bunları yapabilmek için 200 milyon liralık bir bütçe ayırdık” diye konuştu.
Az ve orta hasarlı binalara Dünya Bankası çözümü!
İzmir'in yapı envanteri çıkarılacak!