03 / 05 / 2024

İzmir'de Dünya Ticaret Merkezi için geri sayım başladı!

İzmir'de Dünya Ticaret Merkezi için geri sayım başladı!

Dünya Ticaret Merkezi, planları mahkeme kararlarıyla iptal edildiği için yıllardır inşa edilmemişti. Uygulama planına kimse itiraz etmedi, böylelikle utanç çukuruna inşaat yapılmasının önü açılmış oldu




İzmir'in en merkezi yeri olan Basmane Meydanı'nda mahkeme kararları nedeniyle planları iptal edildiği için bir türlü hayata geçirilemeyen Dünya Ticaret Merkezi için geri sayım başladı. Konak Belediye Meclisi tarafından hazırlanıp  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandıktan sonra askıya çıkarılan 1000 ölçekli uygulama imar planı Pazartesi günü itibariyle askıdan indirildi. Askı süresi içinde plana hiçbir itiraz olmadı. Durum böyle olunca daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur ve arkadaşları tarafından açılan davalarla her seferinde mahkemece iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi planlarının da önü açılmış oldu. Basmane'de yapılması öngörülen, ancak 14 yıldır temel çukuru aşamasında kalıp kangrenleşen Dünya Ticaret Merkezi projesinde önemli bir aşama daha geride kaldı. TMSF'nin araziyi satışa çıkaracağını açıklaması üzerine geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan projenin yapımına olanak tanıyan 1000 ölçekli uygulama imar planlarının askı süresi 9 Ağustos'ta sona erdi. Fakat bayrama denk gelmesi nedeniyle planlar askıdan ancak 12 Ağustos günü indirilebildi. Planlara bir aylık askı süresi içinde hiçbir itiraz olmaması dikkat çekti. Gelişme proje ortakları Büyükşehir belediyesi, TMSF, EGS ve Güçbirliği Holding cephesinde sevinçle karşılandı. Böylece 14 yıldır kentin en merkezi yerlerinden birisi olan Basmane'de, utanç çukuru olarak kalan ve kente yatırım yapmak isteyen yatırımcıyı da moralman olumsuz örnek olan Dünya Ticaret Merkezi Projesi'nin de önü açılmış oldu. Geçtiğimiz yıllarda yürürlükteki planları İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur ve arkadaşları tarafından açılan davalarla birçok kez iptal edilen projede şimdi tüm gözler TMSF'ye çevrildi. 


ŞİMDİ NE OLACAK? 

TMSF, Güç Birliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'nun bulduğunu açıkladığı yatırımcı ile masaya oturacak. Alacaklarını bu yatırımcıdan tahsil ettikten sonra Büyükşehir Belediyesi'nin, geçmişte imzalanan protokolden doğan yüzde 30'luk hissesi ile en az 7 bin 500 metrekarelik otopark yapılmasına ilişkin haklarını da koruyacak. 14 yıl aradan sonra inşaat başlayacak. Bu arada Alsancak ve çevresini kapsayan 5 bin ölçekli imar planlarına yapılan 11 itiraz da yakında karara bağlanacak. 


KRİZ ÇÖZÜLMÜŞTÜ

Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında gerginlik yaratan Basmane'deki utanç çukuru geçtiğimiz yıl TMSF ile Büyükşehir Belediyesi arasında iplerin gerilmesine neden olmuştu. TMSF büyükşehir belediyesine yazı göndererek arsayı satışa çıkaracağını belirtmiş satışa ilişkin büyükşehir belediyesinden görüş sormuştu. TMSF'nin araziyi satışa çıkaracağına ilişkin yazısına, "Satışa çıkarırsanız iptal davası açarız" şeklinde karşılık veren ve bu nedenle TMSF ile arasında gerginlik yaşanan Büyükşehir Belediyesi, daha sonra TMSF ile el sıkışmıştı. Tarafların el sıkışmasına olanak tanıyan görüşme geçtiğimiz aylarda İstanbul'da gerçekleşmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, satışın iptaline ilişkin dava açmadan önce TMSF yetkilileri ile İstanbul'da, TMSF'nin merkez binasında bir araya gelmişti. TMSF, yüzde 30'a çıkan hisse payını koruma konusunda Büyükşehir Belediyesi'ne garanti vermişti. 


Sabah


Geri Dön