10 / 05 / 2024

İzmir'de halı ve yer döşemecileri fuarlar için destek istedi

İzmir'de halı ve yer döşemecileri fuarlar için destek istedi

İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Ölçen, "İlk kez katıldığımız fuar, sektörü canlandırdı" dedi



İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, bu yıl ilk kez  İzmir  Ticaret Odası'nın (İTO) öncülüğünde bir pilot uygulamayla 87 sektörden biri fuara katıldı. Halı ve yer döşemesi sektörünün buluştuğu stantta, aynı zamanda İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı olan İTO üyesi A. Naci Ölçen çeşitli açıklamalarda bulundu. Dernek üyelerinin birçok yurtdışı ve yurtiçi fuara katılıp faydalarını gördüğünü anlatan Ölçen, bu nedenle İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a böyle bir teklifte bulunduklarını söyledi. Demirtaş'ın hassasiyet göstererek böyle bir katkı yaptığını dile getiren Ölçen, "Başkanımızın yurtiçi ve yurtdışındaki diğer fuarlara katılım konusunda sektörümüzü daha sonra da destekleyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

HIZLI İLETİŞİM
Sektörün toptancıları ile birlikte 2005 yılında dernek kurduklarını ve amaçlarının sektör temsilcileri arasında hızlı iletişimin yanı sıra, sektörü gelitirecek projeler üretmek olduğunu belirten Ölçen, "İTO, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ve diğer odalara bağlı esnafın isteklerini iletip bu konularda projeler sunmak yani daha düşük odalarımızın işlerini kolaylaştırıcı bir rol üstlenmektir. Üyelerimizin tamamına yakını İzmir ve hinterlandında bulunan 1050 üyeye mal veren toptancı üyelerimizdir. Ticeretle, işle ilgili bütün verileri toplayıp, aldığımız bilgileri hıza iletiyoruz" dedi. Ölçen ayrıca 2007 yılında 2003 yılında kanunlaşan mesleki eğitim belgesiyle ilgili çalışmada 228 meslektaşına muafiyetten istifade ettirdiklerini açıkladı.

KRUVAZİYERLER
Belediyelerle ve odalarla işbirliği yaparak kayıtdışının önlenmesine katkıda bulunmak istediklerini belirten Ölçen sözlerini şöyle sürdürdü, "Yurtdışı ve yurtiçi fuarlara katılımı teşvik ediyoruz. Kruvaziyer turizmden sektörümüzün faydalanamıyor. Bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Turistler daha çok günü birlik inanç turizmi için geliyor. Zaman darlığından alışveriş yapamıyor. Bu turistleri İzmir'in çarşılarından istifade ettiremiyoruz. Antik halı ve dokuma sektörümüzde çalışan arkadşlarımızı faydalandırmak istiyoruz."

TOPTANCILAR SİTESİ
Sektör için toptancılar sitesi kormayı düşündüklerini, 100 dönüm araziye ihtiyaçları olduğunu anlatan Ölçen, "Balık, balık pazarında satılır. Şu anda uygun bir yer arıyoruz. Toptancıların bir arada olması, perakendecilerin hepsini aynı anda dolaşması demektir. Kısa zamanda ve az masrafla bu sorunu çözer. Toptancıların da müşterek araçlarla servis yapabilmesini sağlar. Her iki taraf için de uygun bir proje olacaktır" dedi.

"Nitelikli eleman yetiştireceğiz"
Sektöre nitelikli işgücü kazandırmak için uğraş verdiklerini dile getiren Ölçen, "Son 20 yıldır teknik liselerden eleman alamıyaruz. Usta yetiştiremiyoruz. Amacımız AB'de bile iş yapabilecek ustalar yetiştirmek. Bunu da en iyi İTO'nun iş okulu olarak düşünüyoruz. Umarım başkanımız fuar ve iş eğitimi konusunda, hem derneğimize, hem sektörümüze faydalı olacaktır. Projelerimize çok olumlu bakıyor, bu konuda bize yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.
Hüseyin Yiğiter/Yeni Asır


Geri Dön