22 / 12 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş " Biz İzmir'de TOKİ' yi istemiyoruz, kentsel dönüşümü İzmirli müteahhitler kendi imkanlarıyla yapar " dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  İzmir  Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, İzmir'de kentsel dönüşüme konu olacak riskli yapıların belirlenmesi konusunda şimdilik vatandaşın gönüllülüğünü esas aldıklarını, ancak büyük tehlike arz eden durumlarda gereğini yapacaklarını ifade etti.


Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği tarafından İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen İzmir'de Kentsel Dönüşüm konulu toplantıya katılarak bir sunum yapan Yaşacan, İzmir'in 9 bin 500 hektarlık kent merkezi içinde 4 bin 435 hektarlık alanın kentsel dönüşüme konu oluğunu, bu alan içinde 313 bin bina ve 882 bin nüfusun yaşadığını, alanın İzmir'in dörtte birine tekabül ettiğini ifade etti.


İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından 304 hektarlık alanda ve bakanlığın ilan ettiği 838 hektarlık alanda devam ettiğini anlatan Yaşacan, Karabağlar'da 191 hektarlık Türkiye'nin en büyük riskli alanlarından biri için de İzmir Ticaret Odası'na yetki devri yapılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.


İzmir'de insanların TOKİ'ye soğuk baktığını, bundan Uzundere'deki toplu konutların etkili olduğunu savunan Yaşacan, vatandaşlara yaşam stillerine uygun konutlar sağlanamadığını, dönüşüm projelerinde bu konuya özen gösterileceğini kaydetti.


Narlıdere Belediyesi'ne yetki devri yapılan 43 hektarlık alanda da 2014 yılı ilk yarısında temellerin atılmaya başlanacağını anlatan Yaşacan, "Narlıdere, İzmir'de en çabuk dönüşecek alanlardan biri olacak çünkü hem yerel idare ve hem vatandaş tam destek veriyor" dedi.


Kentsel dönüşüm konusunda belediyelerle ortak hareket etmek istediklerini ancak ruhsat verme sürecinde hızlı davranılmaması halinde kendilerinin ruhsat erme yetkisine sahip olduklarını anlatan Yaşacan, yeni riskli yapıların tespiti konusunda 12 ilçe belediyesinin yetkili olmasına rağmen bugüne hiç riskli yapı tespitinin gelmediğini bildirdi.


Riskli yapı tespit edilen binalara yapılan itirazların genelde reddedildiğini ifade eden Yaşacan, "Riskli yapı tespiti konusunda şimdilik vatandaşın gönüllülüğünü esas alıyoruz ancak çok büyük tehlike arzeden yerlerde gereğini yerine getirebiliriz" dedi. 


- "TOKİ istemiyoruz"


Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'in yüzde 80'inin dönüşmesi gerektiğini, bu konuda oda olarak aktif rol aldıklarını, Gümüşpala'dabir ofis açtıklarını ancak yerel yöneticilerin bu ofisin çalışmasını engellediğini söyledi.


İş merkezlerinin dönüşümü için de Karabağlar'da  bin 900 dönüm alanda çalışma yaptıklarını anlatan Demirtaş, proje içinde yer alan konutlar nedeniyle de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın konunun görevlerimiz arasında olmadığını belirtti.


Mevcut yasal yapıda yeni yorumlamalar yapmak üzere bakanlığın çalışma yürüttüğünü ifade eden Demirtaş, "Şu anda iyi bir noktaya geldik. Kısa bir süre sonra bu konudaki gelişmeleri paylaşacağız. İzmir 2023 yılına kadar İzmir'e yakışan bir kentleşme içine girmek zorunda. Bunun için her yıl 30 bin konutun yapılması gerekiyor. Biz İzmir'de TOKİ'yi istemiyoruz, kentsel dönüşümü İzmirli müteahhitler kendi imkanlarıyla yapar" diye konuştu.


Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği'nden Sırrı Esen ise yaptığı konuşmada İzmir'de belediyelerin haziran ayından bu yana 2 bn projeyi runsat için beklettiğini savunarak, "Biz imtiyaz istemiyoruz sadece yasal prosedür uygulansın" dedi.


AA


Geri Dön