27 / 12 / 2024

İzmir'de kiralık konut stoku tükendi!

İzmir'de kiralık konut stoku tükendi!

Türkiye'de kiralık ev sorunu gittikçe büyüyor. Özellikle İzmir'de kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi.



Pandemi döneminde inşaat üretiminin durması, eğitim öğretimin yüz yüze yapılmaya başlanması ve deprem gibi sebeplerle  İzmir  başta olmak üzere tüm şehirde kiralık daire sıkıntısı ülke gündeminde yer aldı. Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre; kiralık daire fiyatları çok artarken ev sahipleri de ağır şartlar istiyor.Son olarak evini kiralamak isteyenler arasında, vatandaşlardan bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu talep edenler bile olduğu ortaya çıktı.

FİYATLAR TAVAN YAPTI

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Pandemide yeni bina üretilemedi. Yüz yüze eğitim başladığı andan itibaren 600 bin öğrenci İzmir'e geldi. O yüzden bu konuda ciddi anlamda kiralık daire sıkıntısı var. Oğlum isterse ona bile kiralık daire bulamayız. Çünkü gerçekten kiralık daire kalmadı. Fiyatlar da arzın talebi karşılayamaması nedeniyle yükseldi" dedi. İzmir'de Bornova ve Buca'daki üniversitelerin yer aldığı bölgeler ilk sırada olmak üzere kentin tüm semtlerinde kiralar yüzde 60-70 oranında arttı. Küçük ilan acenteliği yapan Metin Uysal bir kaç hafta öncesine kadar portföylerinde 300 ila 350 arasında kiralık ev bulunduğunu şu anda ise 10-12 kiralık ev kaldığını onların da 50 senelik binalarda olduğunu söyledi. Uysal "1000-1200 liralık 5-6 yıllık bir artı bir ev fiyatları bir anda 1800-200 bin bandına, eşyalılar ise 1500 liralardan iki bin 500 liraya tırmandı. Ayrıca birçok teminat, 3 aylık depozit, bir yıllık peşin isteyen ev sahipleri var. Hatta iyice işi azıtıp bankalar gibi kredi notu KKB Findeks raporlarını isteyenler bile çıktı. Tüm bunlar kiralara tavan yaptırdı" dedi. Emlak uzmanları İzmir'in yanı sıra  Ankara  ve İstanbul'da da kira bedellerinde büyük bir patlama yaşandığını söyledi.

İzmir de kiralık konut stoku tükendi!

ARTIŞLAR YASAYA GÖRE YAPILMALI

Konularla ilgili değerlendirme yapan Avukat Yavuz Aydın, kira artışlarının 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 344. maddesi gereğince yapıldığını söyledi. Aydın, "Taraflar arasında bir anlaşma var ise kira artışı bu anlaşmaya göre yapılır. Ancak anlaşma ile belirlenen miktar bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir" dedi. Aydın, "Bu oranı aşan kira artışı yasalarımıza uygun değildir. Şayet taraflar arasında anlaşma yok ise kira bedeli kira tespit davası ile hâkim tarafından belirlenir. Süresi 5 yılı aşan sözleşmelerde, yeni dönemde uygulanacak olan kira bedeli, taraflar anlaşamaz ise TÜFE sınırı olmaksızın hakim tarafından tespit edilir. Bunun için de taraflardan birinin kira tespit davası açması gerekmektedir" görüşünü savundu.

İzmir'de kiralık evlere talep arttı!


Geri Dön