Genel

İzmirde konut fiyatları yüzde 800 artacak!

Türkiye'nin "3. büyük köyü" olarak anılan İzmir, gayrimenkul sektöründe 2023 yılında büyük sıçrama yapacak. İstanbul ve Ankara'da inşaat yapacak alan kalmaması nedeniyle, yatırımcının gözü İzmir'e çevrildi

Türkiye'nin "3. büyük köyü" olarak anılan İzmir, gayrimenkul sektöründe 2023 yılında büyük sıçrama yapacak. İstanbul ve Ankara'da inşaat yapacak alan kalmaması nedeniyle, yatırımcının gözü İzmir'e çevrildi.

İzmir'i gökdelenleriyle ünlü Manhattan kentine benzetecek yeni kent merkezi projesi, kentsel dönüşüm atağı ve EXPO 2020 adaylığı ile önemli bir cazibe merkezi haline gelen kentte, konut fiyatlarının cumhuriyetin 100. yılında yüzde 500 ile 800 aralığında artacağı öne sürülüyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkam Mesut Güleroğlu, bugün 100 ile 120 bin lira değerinde olan 3+1 bir dairenin fiyatının, 2015 - 2023 yıllan arasında 600 ile 800 bin liraya ulaşacağını söyledi.

YABANCİ GELİYOR
Yaklaşık 5 yıldır durgunluk döneminde olan gayrimenkul piyasasının yeni yılla birlikte hareketlenmesini beklediklerini belirten Mesut Güleroğlu, "Dünyada bir global kriz var. Bu krizin etkileri 3 - 4 yıl daha sürer ama ülkeyi bu konuda çok sıkıntıya sokacak bir durum yok. Yabancı yatırımcılar da artık ülkemize gelip yatıran yapmaya başladılar" dedi.

CEHPESI DEĞİŞECEK
Manhattan denilen yeni kent merkezi projesinin 4 yıla kadar tamamlanacağını, bu sayede İzmir'in çehresinin değişeceğini ifade eden Güleroğlu, "EXPO 2020 gündemde. Sunumlar iyi geçti. EXPO da buraya geldiğinde 2020 yılında İzmir'in çok farklı bir kent olacağına inanıyorum. Kent 4 yılda çok ciddi bir değişime uğrayacak. Ankara ve İstanbul'da artık inşaat yapacak yer kalmadı. İzmir yatırıma açık ve bakir bir bölge. Belediyelerin arsa üretmesi, inşaat yapılacak yerlerin düzgün hareketle iyi imarla planlanması 2023'te İzmir'in çehresini tamamen değiştirecek" diye konuştu.

FİYATLAR UÇACAK
İnşaat yatırımları için altyapının da önem taşıdığına değinen Güleroğlu, denizyolunun da aktif hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan, başka bir deyişle güç toplayan gayrimenkul sektöründe rakamsal açıdan da ciddi bir yükseliş beklediklerini dile getiren Güleroğlu, şunları söyledi: "Kentsel dönüşümün getirdiği yeni binaların oluşmasıyla fiyatlar değişecek. 2000 yılında 3+1 normal bir dairenin fiyatı 20 bin liraydı; bugün 100 ile 120 bin lira arasında değişiyor. Bugün 100 ile 120 bin lira olan bir dairenin fiyatı da 2015 - 2023 arasında 600 - 800 bin liraya ulaşacaktır. Bunu çok net söyleyebiliyorum. Çünkü geçmişten gelen örnekler var elimizde" şeklinde konuştu.

İKLİM DE AVANTAJ
İzmir'in yıllardır yerinde sayan bir şehir olduğuna dikkat çeken Güleroğlu, "İzmir için hep Türkiye'nin en büyük köyü diyorlardı. Bugün kente kuşbaşı balonca yüksek yapı sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini görürsünüz. Kadifekale'nin düzenlenmesi, oradaki yerleşim alanlarının yıkılması ve yeşil alan yaratılması, kentin havasım değiştiriyor. İzmir iklim olarak da yabancıların dikkatini çekiyor. Antalya'daki boğucu sıcaktan, nemden dolayı sıkıntı yaşıyor insanlar ama İzmir'de böyle bir durum yok. Avantajı da buydu. İnanıyorum ki turizm sektörü de ilerleyecek İzmir'de. Bunun yanı sıra inşaat sektörü de yukarıya doğru tırmanışa geçecek" dedi.

İzmir'in yeni yılla birlikte atağa geçip bunun süreceğine inandıklarım kaydeden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Kentsel dönüşüm projeleri de başarılı şekilde uygulanırsa İzmir'in önü açık. Bütün yatırımcının buraya geleceğini düşünüyorum. Örneğin Bayraklı bölgesi inanılmaz derecede kentsel dönüşüme açık bir yer. Manhattan projesinin yapılması, arka taraftaki arsaların değerlenmesine yol açacak. Zamanında 5 kuruş olan yerler İzmir Adliyesi geldikten sonra 300-500 liralara yükseldi. Manhattan projesinden sonra ise 1500-2000 liralara çıkmasını bekliyoruz. Bu da ciddi bir avantaj sağlayacak o bölgeye" diye konuştu.

KONFORLU
Öte yandan insanların artık yaşam alanlarını değiştirdiğini anlatan Güleroğlu, şunları söyledi: "Eskiden 2+1 dairede oturan bir kişi, ekonomik büyümeyle 3+l'e taşınıyordu. Şimdi sitelerde, güvenliği, kapalı-açık yüzme havuzu, kapalı otopark, güvenlik gibi ortak sosyal alanları olan yerleri tercih ediyor. Kentte bir yerlerden birileri ev alırken diğer yerler de boşaltılıyor. Büyük projelere giren kişiler oturdukları evi ya satıyor ya kiraya veriyor. Şu anda satılık daire fiyatları çok uygun. Dövizin, altının yükselmesi, borsanın düşmesi insanları kısa vadede altın ve dövize yatırım yapmaya yönlendirdi. Bunun da geri dönüşü olacak. Gevşeme bayladığında burada yatan paraların tekrar gayrimenkule döneceği bir gerçek. Tarih tekerrürden ibaret.

Şirinyer'de 3+1 ikinci el daire 90 -150 bin, Karşıyaka ve Bornova'da da 150 -300 bin lira arasında değişiyor. Kiralarda da ciddi artış yaşanmıyor. Düzenli ödeme yapan kiracıyı kimse kaçırmak istemiyor. Genelde 3+1 bir daireyi 600 liradan aşağıya bulma şansınız yok. Bu rakamlar iyi. 2005 yılında gayrimenkul piyasasında ciddi bir patlama oldu. Konut kredileri 1.15'lerden 0.84'lere düşmüştü. İnsanlar daire alıp kiraya vererek hareket ediyordu ve canlılık vardı. O tarihlerde de aynı rakamlara kiralanıyordu. 2012'ye giriyoruz, hl bu fiyatlarda ciddi bir değişim yok."

METRO GÜZERGHLARI REVAÇTA

Şu an yatırım için revaçtaki bölgelerin metro güzergahları olduğunu bildiren Mesut Güleroğlu, "8 yıldır bunu söylüyorduk, nitekim söylediklerimiz doğru çıktı. Metro yakınlarında inşaatlar yükseliyor, ulaşım daha rahat hale geliyor. Fransa'da banliyöler var, insanlar metrolara kadar arabalarıyla gidiyor. İşyerlerine de metroyla gidiyor. Aynı şeyi bugün Çiğli, Menemen, Asarlık ve Aliağa bölgelerinde yaşıyoruz. O bölgelere inanılmaz derece rağbet başladı. Hem ucuz arsa bulma fonksiyonu var hem evin değerini ucuza alma şansımız var. 100 -120 bin liraya sıfır daireler alınabiliyor. Yarın Torbalı tarafına da metro düşünülüyor. Orada da metro ağı açılırsa hem oradaki atıl binalar değer kazanacak hem de arazilerin değerleri yükselecek" diye konuştu.

Sezen ÖZSAVRANGİL / Sabah