30 / 04 / 2024

İzmir'de satışların düşmesindeki suçlu arsa yetersizliği oldu!

İzmir'de satışların düşmesindeki suçlu arsa yetersizliği oldu!

TÜİK'in istatistikleri, İstanbul ve Ankara'daki konut satışlarının kriz dönemi öncesini yakaladığını ortaya çıkarırken, İzmir'de durumun kötü olduğunu da gösterdi. Bunun en önemli nedeni olarak arsa yetersizliği gösteriliyor



TÜİK'in istatistikleri, İstanbul ve Ankara'daki konut satışlarının kriz dönemi öncesini yakaladığını ortaya çıkarırken, İzmir'de durumun kötü olduğunu da gösterdi. Bunun en önemli nedeni olarak arsa yetersizliği gösteriliyor.

Yapılan bir araştırma İzmir'in konut satışlarında açık ara farkla geride kaldığını ortaya çıkardı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) istatistiklerine göre, 2011 yılının ilk üç aylık döneminde Türkiye genelinde satılan 91 bin 71 konuttan aslan payını 18 bin 768 ile İstanbul alırken, Ankarada da 15 bin 705 konut satıldı. İzmir'de ise krizin etkili olduğu 2009daki ortalama 7 bin konut satışına bile yaklaşılamayarak, yılın ilk üç ayında sadece 5 bin 28 konut satışı gerçekleştirilebildi. 2010 yılında da İstanbul ve Ankara  konut satışları 20 binlerde seyrederken, İzmir'deki konut satışları 5 binlerde seyretmişti.

Sosyal konut gerek
İzmir İnşaat Müteahhitleri Derneği Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu durumun en önemli nedeninin arsa sıkıntısı olduğunu öne sürdü. Kentte yeni projeler yapılmak istendiğini, ancak arsa olmadığını söyleyen Nasır, büyük satışların ancak sosyal konutlar aracılığıyla yapılabileceğinin altını çizerek, "İzmirde Narlıdere, Mavişehir gibi bölgelerde inşaat yatırımları var, ancak bu konutlar daha çok üst gelir düzeyine hitap ediyor. Sosyal nitelik taşıyan ve ihtiyaç sahiplerine hitap eden ulaşılabilir konut projeleri arsa sıkıntısından kaynaklı yok" dedi.

İzmirli merkezi tercih ediyor
Kendisinin de Nasır Grup olarak yatırım yapacak arsa aradığını vurgulayan Necip Nasır, ancak İzmirlilerin sosyal yapısına uygun arsa bulmakta büyük zorluklar çektiklerinin altını çizerek, "Buradaki insanlar şehir merkezinde veya merkeze yakın, ulaşılabilir yerleri tercih ediyor. Şehir dışındaki konutlar rağbet görmüyor. Biz, proje ve arsa sıkıntısı çektiğimizden elemanlarımızı kaybetmemek için ufak tefek işlere yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Bu da içinde olduğumuz durumu iyi özetliyor" diye konuştu.

ÇÖZÜM YENİLENME
Büyük şehirlerde konut satışlarında yaşanan canlılığa dikkat çeken Necip Nasır, bu canlılığın en önemli etkenlerinden bir iolarak, İstanbul ve Ankarada 2000li yıllardan itibaren başlatılan yenilenme hareketini gösterdi. Nasır, "Konu gelip kent yenilemede düğümleniyor. Proje üretemezseniz pazar bulamazsınız. Bunun için de mutlaka bölgesel planlamanın önünün açılması, İmar Kanununun acilen değiştirilmesi ve  İzmir  için özel bir yasa çıkarılması gerekiyor. Biz konuya dikkat çekmek için, sektör temsilcileri olarak siyasi partilerin milletvekili adaylarıyla toplantı yapacağız ve bir dosya sunacağız" dedi.

Yıllara ve dönemlere göre İzmirde konut satışları
Yıl 1. dönem 2. dönem 3. dönem 4. dönem
2008 7615  7101  6509  5402
2009 6974 12037  7134  7666
2010 5038  5014  4567  5303
2011  5028


 


Geri Dön