28 / 04 / 2024

İzmir'de Silikon Vadisi benzeri teknopark kurulacak

İzmir'de Silikon Vadisi benzeri teknopark kurulacak

İzmir'de Silikon Vadisi benzeri bir teknoparkın kurulması çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini ifade etti



İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, İzmir'de kurulması planlanan teknopark için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli altyapı yatırımlarını tamamlama taahhüdü verdiğini belirtti. İlken, bu gelişmenin teknoparkta yatırım yapacak firmalarla yapılan görüşmelerde ellerini güçlendireceğini ifade etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlken, İzmir'de Silikon Vadisi benzeri bir teknoparkın kurulması çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini ifade etti.

Fransa'daki Sophia Antipolis teknoparkını kuran CICOM International ile görüşmelerin devam ettiğini, ortaklık ana sözleşmesinin belirlenmeye çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. İlken, orta vadeli bir proje olan teknopark için kısa sürede yatırım beklentisine girmenin yanlış olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlken, bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptıkları görüşmeler sonucu teknopark için ayrılacak alanın yol, yeşil alan, park, aydınlatma gibi altyapı yatırımlarının belediye tarafından karşılanması taahhüdünü aldıklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Şu anda Büyükşehir Belediyesine altyapı projelerinin teslimi için 1/500'lik imar planları hazırlanıyor. Parselasyon ve projeler için ihaleye çıkacağız. Sanayi Bakanlığı'nın onayı sonrası Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım planına alınacak. Bu çalışmalar, CICOM ile yapılan görüşmelerle paralel yürüyecek. Ama biri olmazsa diğeri olabilecek. Altyapıyı gerçekleştirdikten sonra CICOM aracılığıyla gelecek firmalarla pazarlık imkanımız artacak. Bu olmazsa Büyükşehir Belediyesi ile yürüyen projeyle yine de devam edeceğiz. Sadece İzmir, Ege değil Türkiye için çok önemli bir teknoloji merkezi olacak. Çok aceleci olmamak lazım. Fransa'daki Sophia Antipolis 17 sene sürmüş. Bizim 3 senede geldiğimiz nokta azımsanacak bir nokta değil. Aceleci bir tavrımız var. 'Bitti, olmuyor, bunu da kaçırdık' gibi bir hava oluyor. Bunlar gerçek değil, umutsuzluğa kapılmanın anlamı yok. Bunlar orta ölçekli projeler. Hemen bugün çivi çakıyoruz iddialarında bulunmak doğru değil."

-"TEKNOPARK İÇİN EN UYGUN YER İZMİR"-
Altyapı yatırımlarının tamamlanmasıyla yazılım sektörü başta olmak üzere yerli ve yabancı şirketlerin Avrupa branşlarının buraya geleceklerine "kesinlikle inandığını", İstanbul'da bulunan bazı genel müdürlüklerin bölgeye taşınmaya başladığını belirten İlken, teknopark için en uygun yatırım alanının İzmir olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlken, enstitünün kurulu bulunduğu 35 bin dönümlük alanda bir çekim merkezi yaratılacağını, 600 dönümlük alanda kurulacak İYTE Arena'nın Çeşme ve Alaçatı'daki turizm potansiyelini tamamlayacak konser ve kamping alanlarına sahip olacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön