30 / 04 / 2024

İzmir'de tramvay güzergahı değişiyor!

İzmir'de tramvay güzergahı değişiyor!

Yapımcı firmaya yer teslimi yapılan tramvayın Üçkuyular-Konak arası bölümünün Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kaldırım, otopark ve ağaçların yeraldığı parkların yerine Mithatpaşa Caddesi'nde mevcut yol üzerinde yapılması için proje hazırlandı.



İzmir'de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınarve Karşıyaka- Bostanlı tramvaylarının ihalesi yapıldı. İhaleler öncesinde başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odaları özellikle bazı çekincelerini ve itirazlarını açıkladı. Meslek odaları güzergahın Üçkuyular'dan sonra Konak'a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı"ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi'nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi. 


Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı'nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını İzmir'de tramvay güzergahında değişiklik talep etti.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazları bir yıl önce Aralık 2013 tarihide dikkate alınarak revizyon yaptı. 


Hattın Mustafa Kemal Sahil Bulvarfndan Konak'a kadar gelip, Konak Pier'i geçtikten sonra karma sisteme geçmesi, hattın mevcut yola döşenmesi tramvaylar trafiğin parçası olması ve sinyalizasyon sistemine uyarak çalışmasına karar verildi. Şair Eşref Bulvarı'nda da hattın orta refüjden geçmesin den vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Ancak, meslek odalarının Üçkuyular-Konak Mithatpaşa arası geçmesi önerisi Caddesi'nden hattın 1 yıl önce dikkate alınmadı. 


OTOPARK, AGAÇVE KIYI ELEŞTİRİSİ ETKİLİ OLDU 

Tramvay ihalelerini Gülermak firması kazandı. Ağustos 2014 tarihinde firmaya yer keşlimi yapıldı. Şantiyeler kuruldu. Ancak, meslek odalarının Sahil Bulvarı'ndaki ağaçların kesilmemesi, yayaların kıyıyla ilişkisinde 6 şeritli yoldan sonra bir de iki şeritli tramvay hattıyla kesinti olması tepkisi devam etti. Öte yandan Sahil Bulvarı'ndaki otoparkların azalacak olması da burada yaşayan vatandaşlar tarafından eleştirildi.


KOCAOĞLU AÇIKLADI 

Bir yıl önce meslek odalarının önerilerini dikkate alarak ilk revizyonu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleden 5 ay sonra bu kez de hattın Üçkuyular-Konak arasında Mithatpaşa Caddesi'ne alınması için alternatif güzergah projesi hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir süre önce Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'yla ilgili hassasiyetleri, eleştiri ve önerileri de dikkate alarak  Mithatpaşa Caddesi'nden  hattın geçişini öngören alternatif güzergah projesi hazırlattı. 


Aliağa Ekspress


Geri Dön