Kent Haberleri

İzmir’de yapı stokunun durumu alarm veriyor! Her 10 yapıdan 4 tanesi riskli!

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'deki riskli konut sayısını açıkladı. Peki İzmir'de kaç bin konut riskli? 

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İz Gazete’de kaleme aldığı yazısında İzmir’deki riskli konut sayısını açıkladı. 

İşte Hüseyin Aslan’ın İz Gazete’deki o yazısı…

İzmir’in en öncelikli problemleri arasında; beslenme ve barınma krizinin yanında depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm geliyor.

Ne var ki;  İzmir’de kentsel dönüşümün ismi var, kendisi yok.
120 kişinin yaşamını yitirdiği 2020 yılındaki deprem sonrası İzmir’de ‘’Yapı Stoku’’nun durumu ‘’Alarm’’ veriyor.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ‘’Yapı Stoku’’ndaki bu ‘’vahim’’ tabloyu açıkladı.

İMO Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, ‘’Şehirdeki her 10 yapıdan dördünün riskli olduğunu’’ söyledi. Daha da önemlisi; İzmir’de binaların yüzde 40’ı mühendislik hizmeti almamış ‘’Ruhsatsız’ binalardır.

Bu arada; İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ‘’İMO’’ Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, ‘’bir milyon yapı stokunun 400 bin tanesinin taşıdığını‘’ belirterek ‘’bu yapılar acilen güvenli hale getirilmelidir’’ ifadelerini kullandı.

‘’Ruhsatlı binalarda da büyük sorunlar olduğunu’’ belirten İMO Başkanı, ‘Şehir yeniden inşa edilmelidir’’ vurgusunu yaptı.

Diyebiliriz ki; kentsel yenileme, dönüşüm ve depreme hazırlık; İzmir için ötelenemez bir problem şeklinde hepimizin ve ilgili kurumların önünde duruyor.


2024’ÜN İLK 7 AYINDA 398 İNŞAAT FİRMASI KONKORDATO İLAN ETTİ

Bir tarafta her geçen gün giderek daha da ağırlaşan ‘’Barınma Krizi’’, dar ve sabit gelirlilerin konuta erişiminin neredeyse imkansız hale gelmesi, yüksek kiralar sebebiyle kiralık evde oturmanın bile ‘’hayal’ olduğu, diğer taraftan da inşaat firmalarındaki iflaslar…

2024 yılının ilk 7 ayında toplamda 398 inşaat firması ‘’Konkordato’’ için başvuru yaptı. Söz konusu bu tablo bize, ekonominin itici gücü inşaat sektörünün iflasının ayak seslerini duyuruyor. İnşaat girdilerinde yaşanan aşırı maliyet artışı, yüksek enflasyonla birleştiği zaman inşaat sektöründe de durgunluk başladı. Özellikle; inşaat sektörü ‘’Çöküş’’ sürecini yaşıyor. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan inşaat sektöründe demirden çimentoya 100’ den fazla girdi fiyatları katlandı. Bu arada; yüksek faiz, yüksek enflasyon, baskılanan kur, ağır vergi yükü, arka arkaya gelen zamlar ve giderek yaygınlaşan iflaslar; konut ve barınma krizini tetikleyerek konuta erişimi olanaksız hale getiriyor.

Eğer söz konusu bu gidiş durdurulmazsa, insanlar sokakta yatmak zorunda kalacak ve olumsuz seyreden bu sürecin en ağır yükünü de dar ve sabit gelirlilerle emekçi sınıflar taşıyacak.

Diğer bir taraftan ekonomide durgunluğu ve yüksek enflasyonu beraber yaşıyoruz. Bunun anlamı; üretim yavaşlıyor, fiyatlar artıyor ve cebimizdeki para hızlı bir şekilde eriyor.

Merkezi yönetim-yerel yönetim iş birliği ile barınma hakkı acil bir şekilde çözülmeli
Barınma krizini ne merkezi yönetim ne de yerel yönetimler tek başlarına çözemez.
Çare; merkezi yönetim- yerel yönetimler arasında yapılacak olan iş birliğidir.
Çare; Ege-Koop benzeri geçmişte başarısı kanıtlanmış olan kooperatif üst birliği örgütlenmelerinin desteklenmesidir. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda ilçe belediyeleri konut kooperatifleri için imarlı, alt yapılı konut arsası üretip tahsis etmesi gerekir. Merkezi yönetim de kooperatifler için kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli, uzun vadeli ve ilk senesi ödemesiz kredi mekanizmasını devreye sokmasıdır. Pek çok kişi tarafından bilindiği gibi; konut ve barınma hakkı, en temel insan hakları arasında yer alır. Sosyal devletin öncelikli görev sıralamasında sağlık, güvenlik ve barınma ötelenemez görev ve sorumluluktur. Vatandaşını barınma hakkından mahrum bırakan devlet; modern, çağdaş ve sosyal devlet olamaz. Yurttaşını kaderiyle baş başa bırakan, sokağa terk eden yönetim; insan odaklı modern yönetim olamaz.

SONUÇ OLARAK:

Kent yeniden inşa edilmeli. Kooperatifler aracılığıyla konuta erişim özendirilmeli.

 

Ev sahiplerinden yeni talep! Para yerine 7 gram altın istedi!

1 milyon TL'nin aylık getirisi ağızları açık bıraktı! İşte banka banka mevduat faizleri!

Kiralık ev arayan öğrencilere sahte ilanlarla 'kapora' tuzağı!