28 / 04 / 2024

İzmir'deki Antik tiyatro için 11 milyon liralık kamulaştırma yapıldı!

İzmir'deki Antik tiyatro için 11 milyon liralık kamulaştırma yapıldı!

Kadifekale 'deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu 'nu gün yüzüne çıkarabilmek için bugüne kadar 11 milyon TL 'lik kamulaştırma yapıldı...




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarabilmek için bugüne kadar 11 milyon TL'lik kamulaştırma yaptı ve 28 binanın yıkımını gerçekleştirdi 8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir'in yerel yönetimi, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki örnek çalışmalarım aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmaların sonuncusu Kadifekale'de gerçekleştiriliyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 10 milyon 940 bin 532 TL lira bedel ödedi. Kadifekale'de gecekondular araşma sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 98 parseli kapsayan 8 bin 901 metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgedeki yıkımlarına da başlayan Belediye, bugüne kadar 28 binanın yıkımını gerçekleştirdi. 


SÜRECİN İŞLEYİŞİ 

Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarma ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro'nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarırını Koruma Bölge Kuruluna sunulan "Antik Tiyatro ve Kadifekale 1. derece arkeolojik sit alannının genişlemesi" önerisi Kurul tarafından kabul edildi ve tiyatro ile Kadifekale 'nin 1. derece arkeolojik sit alanı genişledi. Sit sınırlarının değişmesi sonucunda, Antik Tiyatro alanında bilimsel kazı çalışmalarının gerçekleştirilmesi, Kadifekale ve Antik Tiyatro'nun kente kazandırılması amacıyla imar plan revizyonları yapıldı ve yeni imar planları hazırlandı. Ayrıca bölgede yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesi, katılımı ve görüşlerini almak için iki toplantı düzenlendi. 1/1000 ölçekli uygulama amaçlı imar planı, Antik Roma Tiyatro alanı olarak belirlenen alanda kalan zemin ve zemin üstü kamulaştırmaların yapılabilmesi için "7. Beş Yıllık İmar Programı" na dahil edildi. Bu kararın alınması ile birlikte alandaki kamulaştırmaların önü açılmış oldu. 


Günboyu


Geri Dön