28 / 04 / 2024

İzmir'deki arkeolojik kazılarına ayrılan bütçe meclis gündeminde!

İzmir'deki arkeolojik kazılarına ayrılan bütçe meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye genelinde ve İzmir İli'nde yürütülen arkeolojik kazılara ve bu çalışmalara ayrılan bütçeye ilişkin soru önergesi hazırladı..



İzmir deki arkeolojik kazılarına ayrılan bütçe meclis gündeminde!


CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye genelinde ve İzmir İli'nde yürütülen arkeolojik kazılara ve bu çalışmalara ayrılan bütçeye ilişkin soru önergesi hazırladı. Sındır sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılmasını talep etti.


Sındır önergesinde "Türkiye, insanlık tarihinin en önemli yerleşim yerlerinin ve çok çeşitli kültürlerin hayat bulduğu, tarih ve kültür miraslarının yer aldığı alanların başında gelmektedir. Kadim topraklara, tarih ve kültür zenginliğinin eşsiz örneklerine sahip olan ülkemiz, arkeolojik kazı alanlarının çok geniş olduğu tarihin en eski yerleşim yerleri üzerindedir. 


Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan memleketimiz, hemen her yerinde arkeolojik kazı ve araştırma alanlarını barındırmaktadır.


Uzun zamanlı, ekonomik ve insan kaynaklı olanakları gerektiren arkeoloji kazı ve araştırmalar maalesef yeterli ödenek bulunamamasından dolayı çalışmalar istenilen düzeyde yürütülememekte ya da bazı çalışmalar yarıda bırakılmaktadır. 


Ayrıca ortaya çıkan taşınmaz eserler ve yerinde korunması gereken buluntular farklı işleri ve buna bağlı düzenlemeler gerektirdiğinden kazı alanlarının ve buluntularının korunması da farklı bir soruna işaret etmektedir. 


Yine yerleşim yerleri içerisinde kalan, insan tahribatına maruz bırakılan bir çok tarihi alanın korunması ve bizim olduğu kadar insanlığın ortak mirası olan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve korunması konusunda özenli politikalar ve çalışmalar zorunludur. Bu zorunlu görev bizim tarihe ve geçeğimize olan sorumluluğumuzun gereğidir." dedi. 


Sındır'ın soruları


1. Ülkemizde hali hazırda yürütülen kaç arkeolojik kazı alanı bulunmaktadır? Bu alanların ne kadarı Bakanlığınız ne kadarı üniversiteler ve yabancı heyetler tarafından yürütülmektedir?


2. Bakanlığınız tarafından, yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına son beş yıl içerisinde harcanan bütçe nedir? Ayrılan bütçe hangi ölçülere göre belirlenmektedir?


3. Son beş yılda yeterli ödenek sağlanamadığı nedeni ile yarıda bırakılan kaç kazı alan vardır? Bunların akıbeti ne olacaktır?


4. Ülkemizde sponsorluk desteği ile yürütülen arkeolojik kazı çalışması var mıdır? Bunlar hangi kazı alanlarıdır?


5. Ülkemizde yabancı heyetlerin yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırmaları nerelerdir? Bu heyetlerin uyruğu nedir?


6. Ülkemizde yılda, üniversitelerimizden kaç arkeoloji bölümü öğrencisi mezun olmaktadır? Bakanlığınızın yürüttüğü kazı çalışmalarında çalışan insanların kaç tanesi arkeoloji bölümü mezunudur?


7. Arkeolojik alanların yerleşim yerlerin baskısından ve insan tahribatından korunması konusunda Bakanlığınız tarafından yapılan - yürütülen bir temel plan var mıdır?


8. Kültür ve Turizm Bakanlığının son beş yılda, yıllar itibari ile merkezi yönetim bütçesinden aldığı pay ne kadardı? Bakanlığınız bunun ne kadarını arkeolojik kazı ve araştırmalara kullanmıştır?


9. İzmir ve ilçelerinde yürütülen kaç tane kazı çalışması yer almaktadır? Arkeolojik kazı ve araştırmalar ne durumdadır? Buradaki kazı ve araştırmalar kim tarafından yürütülmektedir?




Geri Dön