İzmir'deki dönüşüm projeleri İzmirli müteahhitler tarafından yapılmalı!
Kentsel dönüşüm için İzmir’in bazı semtlerinin projeleri Büyükşehir Belediyesi’nde mevcut. Bu projeler için İzmirli müteahhitlerle çalışılmalıdır. Çünkü hem para İzmir’de kalır hem de kent kazanır.
Yıllarca süren çarpık kentleşmenin düzeltilmesi, gecekonduların ortadan kaldırılması, yaşını doldurmuş binaların yıkılarak, yerine yenisinin yapılması, deprem kuşağında olan İzmir’in binalarının bir an önce yenilenmesi için kentsel dönüşüme geçmek gerekiyor.
Ancak sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin pek çok kentindeki konut açığının kapatılması ve kentsel dönüşüme geçilmesi çok ağır adımlarla ilerliyor. Lütfi Türker ile yaptığımız dünkü röportajımızda kentsel dönüşümün açıl hayata geçirilmesinin nedenlerini konuştuk.
Bugün de, İzmir’de arsa sıkıntısını, finans desteğini ve İzmir'in ölçekli imar planları konularını açıklıyoruz.
Peki projelerde yeterli alan var mı?
Var tabi, İzmir'de şimdi, arsa sıkıntısı var. Arsa sıkıntısı olduğu için üretim olmuyor geriye bir tek gecekondu bölgeleri kalıyor. Gecekondu bölgelerinde bu iş hızlanırsa, hem İzmir kazanır hem de İzmirli müteahhitler kazanır. Yani İzmir'de İzmirli müteahhitlerin tercih edilmesinde yarar var. Çünkü para burada kalır. Bunun ekonomik boyutu çok büyük hız kazanır.
İzmir'deki projeler nereden başlıyor ve nereleri kapsayacak?
Bayraklı, Uzundere, Ege Mahallesi, Aktepe dönüşüm için hız kazandı. Bu arada yeni yerler yeni bölgeler oluşturuluyor. Bir de bunun yanında ilçeler var. Bu ilçelerde de Buca, Konak gibi diğer başka ilçelerde de dönüşüm alanında olabilir. İlçeler kendi bünyelerinde dönüşümü yapabilirler ama mutlaka büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşüm birimi var, ya onunla hareket edecek ya da bakanlıkla hareket edecekler. Yani müracaatlarında eğer bakanlıktan yetki almışlarsa bakanlıkla müşterek hareket edecekler. Artı bakanlıkla çalışırlarsa belediyeler finans bakımından ciddi destek alacaklar.
Kaç tane yüklenici firma var?
Kentsel dönüşüm projeleri yürütecek olan 1000'nin üzerinde firma var.
Zafer ve Vatan Mahalleri'nin durumu ne olacak?
Zafer ve Vatan Mahalleri Yeşilyurt'ta bulunuyor ve burası kentsel dönüşüm kapsamında değil. Zafer Mahallesi de değil Vatan Mahallesi de değil. Zannedersem bir çalışma yapanlar vardır. Yani buralar büyükşehir ve Konak Belediyesi bünyesinde, belediyeler buralarda kentsel dönüşüm yaparlarsa olur yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelir yapar olur biter.
MOBİLYACILAR TAŞINMALI
Karabağlar'daki tamirhaneler ve mobilyacılar taşınacak siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Karabağlar'da yeni yapılan belediyenin ön tarafı Buca Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi'nin müşterek alanlarıdır. Orada Mobilya kenti projesi var. O mobilya kenti projesi kenti de zannediyorum yakın sürede Buca Belediyesi tarafından başlatılacak. Karabağlar'ın da bu projeye katılması gerektiğini düşünüyorum. Bu çok güzel olur çünkü o alanlar yıkık dökük kısacası mezbele bir alanı var. Taşınması mantıklı bir karar.
DOĞRUYU BULACAKLAR
İzmir'in kentsel dönüşümü ile ilgili genel olarak ne düşünüyorsunuz?
İzmir'in kentsel dönüşümü bütün bölgelerinde hızlı bir şekilde başlanması lazım. Çünkü buralarda insanlar yaşıyor, çoluk çocukları, yaşlı, insanları sağlıklı yapılara kavuşmaları önce hedef alınmalıdır. Geçmişte her belediye döneminde imar planları yapıldı ama devlet de bir çözüm getirememişti bu çözüm kentsel dönüşüm ile çözülür bu çok güzel bir şey. Burada bile yasa maddelerinde değişiklikler oldu. Bence böyle böyle doğruyu bulacaklar.
İzmir'de yeni projeler var mı?
Benim bildiğim kadarıyla Konak'ta bir çalışma başlatıyorlar. Konak bölgesindeki İmariye Mahallesi ve diğer mahallerde başlatacaklar bu çalışmayı. Kadife kalede yapılan ağaçlandırma çok güzel oldu. Kadife kalenin diğer tarafının da yapılması gerekir orasında da bir mezbele durumu var. Burada bulunan görüntü asla İzmir'e yakışmayan görüntüler. Bu da bu kenti yöneten yöneticiler aittir. İzmir ve hükümetin elele verip bu işi kökten hal etmeleri gerekir.
BALTAYI AYAĞA VURMAK
Vatandaşların mahkemeye başvurması ile Karabağlar'daki 16 mahalle mahkemelik oldu?
İki dernek orada belli bir imza topladılar ve bir kaç tane muhtarla beraber mahkemeye gittiler. Ama arkasını düşünmeden mahkemeye gittiler. Aslında bana sorarsanız baltayı ayaklarına vurdular. Tabi, “Sen istemiyorsan ben yapmam” derler. Bu zorla da yapılacak bir şey değil. Bence tam tersine onların dört elle sarılmaları ve mahkemeye gitmemeleri gerekirdi. Varsa yanlışlar düzeltilirdi. Mahkeme o kararı verirken o yapının riskli olup olmadığını nereden biliyor. Buralar deprem bölgeleri. Karabağlar'da kentsel dönüşüm yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alanında 540 hektarlık alanın sadece yüzde 40'ı konut alanı geri kalan yüzde 60'ı yeşil alan çünkü altlarından fay hatları geçiyor ve bu yüzden buraları yerleşmeye açamadılar.
İzmir'in ölçekli imar planları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
1/100.000'lik ölçek var ana mastır palanı. 1/25.000'ni de büyükşehir yapıyor. 1/1000 ile 1/5000'lik planlar ilçelerin. Bence böyle bir planlama ilan edildi yapıldı ama onlar düzelmeyecek diye bir şey yok. Yani düzenlenebilir yeter ki çok çarpıcı projeler gelsin. Kent estetiğine zarar verilmeyecek şekilde bence düzelir ve yapılabilir.
Ege Haber