28 / 04 / 2024

İzmir’deki gökdelenler için şok mahkeme kararı! Gökdelenler yıkılacak mı?

İzmir’deki gökdelenler için şok mahkeme kararı! Gökdelenler yıkılacak mı?

İzmir'de yükseklikleri ile dikkat çeken gökdelenler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Mahkeme, bu gökdelenlerin yüksekliğini hukuka aykırı buldu.



İzmirlilerin gündeminden uzun süredir düşmeyen gökdelen konusu yavaş yavaş aydınlanmaya başladı. Mahkeme, bu gökdelenlerin yüksekliğini hukuka aykırı buldu. Zorlu Konak Projesi başta olmak üzere gökdelen yükseklikleri uzun süredir gündemindeki yerini koruyor. Şehir Plancıları Odası (ŞPO)  İzmir  Şubesi, 2021 senesinde proje alanındaki yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatının dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin iptali ve durdurulması istemli İzmir 2’inci İdare Mahkemesinin 13 Temmuz 2023 tarihli kararı ile imar planı iptal edildi.

Evrensel'de yer alan detaylara göre, ŞPO İzmir Şubesi’nin yargıya taşıdığı  İzmir Büyükşehir Belediye Meclislerinde ve Konak Belediye Meclisi 2021 senesinde kabul edilen bina yükseklikleri serbest olarak belirlenmişti. Yapı yüksekliklerinin yeniden belirlenmesine dair 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin, kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu öne sürülerek açılan davada İzmir 1’inci İdare Mahkemesi 14 Eylül 2023 tarihli kararıyla son noktayı koydu.

PLANSAL BÜTÜNSELLİK DETAYLARI

Mahkeme, imar planının toplum, insan ve çevre ilişkilerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum hayatını yakından ilgilendiren fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, toprağın koruma kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek ve yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmek için hazırlanmasını gerektiğini anımsatıldı.

Kararda planın, genel kullanış biçimleri, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, başlıca bölge tipleri, gerektiğinde yapı yoğunluğu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerini gözeterek hazırlanmasının kanunen belirlendiğine dikkat çekildi.

İzmir’deki gökdelenler için şok mahkeme kararı! Gökdelenler yıkılacak mı?

AZAMİ YÜKSEKLİKLERİN STANDARTLARI ÇİZİLDİ

Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı şartlarını düşüren plan değişikliği yapılamayacağı kaydedilen kararda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8'inci maddesine göre, azami yüksekliklerin standartları belirlendi.

İzmir Körfezi ve Karşıyaka Sahili ile Kadifekale (Pagos) Tepesi arasında olan İsmet Kaptan Mahallesi’ndeki Hilton Oteli’nin konumlanduğı , Akdeniz Mahallesi’ndeki Zorlu Holding’in inşa etmek istediği “Zorlu Konak Proje” alanı, Alsancak Mahallesi’ndeki The Port Rezidans’ın yer aldığı alan ve Akarcalı Mahallesi’ndeki İZKA İnşaatın önerilen kat yükseklikleri, Cumhuriyet Dönemi Kent Merkezi, İzmir Körfezi ile Tarihi Kent Merkezi (Kemeraltı) ve Kadifekale (Pagos) Tepesi görünüm alanındaki bölgenin siluetini olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle, Kadifekale (Pagos) Tepesi’nin görünümünün kısıtlanmamasına karar verdi.

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI!

Büyükşehir Belediyesi, İzmir siluetine dair topografik analizler ve bakı noktalarına yönelik gerçekleştirilen yükseklik analizleri sonucunda söz konusu alanlardan İsmet Kaptan Mahallesi 1019 ada, 6 parsel, 1 parsel ve Alsancak Mahallesi 3646 ada, Akdeniz Mahallesi 7491 ada, 26 parsele dair belirlenen kat yüksekliklerinin 84 metre, Akarcalı Mahallesi 11153 ada, 1 parsele dair kat yüksekliklerinin topografik yükseklik de dikkate alarak 60 metre olarak değiştirilmesinin uygun olduğuna karar verdi.

Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti gerçekleştirdiği inceleme sonucunda, hazırladığı 21.08.2023 havale tarihli bilirkişi raporuna dayanarak, İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediye Meclisinin kararı ile değişikliği onaylanan, uygulamadaki 1/1000 ölçekli imar planında yapı yükseklikleri "serbest" olarak belirlenmiş bazı alanların bina yüksekliklerinin yeniden belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinde hukuka uygunluk bulunmadığı kararına vardığını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zeminini oluşturan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın 1/5000’lik üst ölçekli plana uyumsuz olması nedeniyle 1/1000’lik planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 meclis gündemine dâhil edilmesi hususunda mutabakata varmıştı. İdarenin hukuka aykırılığıyla da kabul edilen projede geçen sürede mutabakata uyulmadığı gerekçesiyle uyarmıştı.

O Belediyede arsa satışı kapsamında usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı belirlenen 7 kişi tutuklandı!

Akaryakıta indirim geliyor mu? Benzin, motorin, LPG fiyatlarına hemen bakın! 10 Kasım güncel fiyatlar...


Geri Dön