23 / 11 / 2024
fuzul

İzmir'deki orta hasarlı binalara performans analizi yapılmalı!

İzmir'deki orta hasarlı binalara performans analizi yapılmalı!

İzmir’de yaşanan deprem sonrasında yaklaşık 6 bin civarındaki orta hasarlı binaya yeterli destek verilmedi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, yaşam hakkının her şeyden önemli olduğunu belirtti.




İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından, yaklaşık 6 bin orta hasarlı konutun sahipleri gerekli desteği alamadı. BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre; orta hasarlı binalardaki ev sahipleri 5 bin TL yardım alırken, kiracılar ise 2 bin 500 TL yardım aldı. Orta hasarlı binaların güçlendirme çalışmaları için hem 7269 sayılı afet kanunundan, hem de 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunundan faydalanabileceği öğrenildi.

Depremin ardından orta hasarlı binaların en kısa sürede güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mimarlar Odası  İzmir  Şube Başkanı İlker Kahraman, “Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecektir. Bu güçlendirme kredisi yapıların sağlıklı hale getirilebilmesi için bir fırsat olarak ele alınmalıdır. Ancak çeşitli aksamalar ve bürokratik engeller ve itirazlar sebebi ile orta hasarlı binalarla ilgili karar alınması bugünden itibaren yaklaşık bir buçuk yılı alacaktır. Bu bir buçuk yılda deprem olmayacağının garantisi var mıdır? Elbette yoktur ancak ilgili süreç ağır hasarlı binalar için işletilmektedir. Orta hasarlılar için ise en erken süreler belirtilen sürelerdir” diye konuştu.

İzmir deki orta hasarlı binalara performans analizi yapılmalı!

Orta hasarlı binalara performans analizi yapılması gerektiğine vurgu yapan Kahraman, “Orta hasarlı binaların el değiştirmeleri ve kiralanmaları söz konusudur. Önerimiz orta hasarlı binalar için de tapularda açıklama bulunmasıdır. Binanın güçlendirilmesi durumunda ilgili bilgilendirme kaldırılabilir. Ancak satışların bilinçli yapılabilmesi için bu çok gerekli bir önlemdir. Ayrıca kira sözleşmelerinde yapının orta hasarlı olduğunun belirtilmemesi durumunda mal sahibine ceza uygulanması gereklidir. Bu bilgilendirme ile ilgili olarak da acilen harekete geçilmelidir. Devletimiz vatandaşını oluşabilecek risklerden korumalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Yaşam hakkı her şeyden önemlidir” açıklamasında bulundu. 

ÖDEME MİKTARLARI DÜŞÜK

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, yaklaşık 700 civarında olan orta hasarlı binaların çoğunun Bayraklı ve Karşıyaka’da bulunduğunu dile getirerek, bu binadaki ev sahiplerinin de mağdur durumda olduğunu belirtti. Ulutaş, “Orta hasarlı binaların birçoğu güçlendirme yapılması gerektiği için tahliye edildi. Bu binalarda güçlendirme yapılmadan oturulmaması gerekiyor. Ancak orta hasarlı ev sahibi olan yurttaşlara yalnızca 80 bin TL kredi desteği veriliyor. DASK’ın da bu binalara ödeme yaptığı miktar çok düşük. Neredeyse onarım bedeli kadar bir ödeme yapılıyor. Bu yeterli olur mu bir soru işareti. Birikimi olmayan yurttaşların işi çok zor” şeklinde konuştu.

Afet Platformu İzmir Deprem Raporu yayınlandı!


Geri Dön