29 / 04 / 2024

İzmirdeki Star Rafinerisi imar planında uzlaşma sağlandı!

İzmirdeki Star Rafinerisi imar planında uzlaşma sağlandı!

İzmirin Aliağa ilçesinde Petkim sahası içinde SOCAR&Turcas Enerji AŞ tarafından kurulacak Star Rafinerisi ile ilgili hukuki sorun konusunda Büyükşehir Belediyesi ile şirket arasında uzlaşma sağlandığı belirtildi



Büyükşehir Belediyesinin Petkim sahası içindeki planları onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davayla ilgili  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun makamında Socar&Turcas Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıların katılımıyla bir toplantı
 düzenlendi.

Toplantıyla ilgili yazılı açıklama yapan Kocaoğlu, Socar&Turcasın bölgenin 1/5000 ve 1/1000lik imar planları için Büyükşehir Belediyesine başvurması ve Büyükşehir Belediyesinin de bu başvuru sonrasında Danıştaydaki davayı geri çekmesi konusunda uzlaşma sağlandığını belirtti.

Socar&Turcasın imar planlarıyla ilgili başvurusunu süratle değerlendireceklerini söyleyen Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi, her zaman yatırımcının yanında yer alan bir kurumdur. Bizim açtığımız davanın kente gelecek yatırımla bir ilgisi olmadığını sanıyorum herkes çok iyi anladı. Biz sadece, Büyükşehirin plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı hakkımızı arıyoruz. Petkim yatırımının gerçekleşmesi konusunda hem ÇED hem de planlama sürecinde bugüne kadar her türlü desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir."

Rafineri, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1/25 binlik planlarına işlenmiş, 1/5 binlik plan için süreç devam ederken kararname değişikliğiyle aynı plan süreci için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulmuş, alınan onay üzerine yatırıma geçilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 1/5000 ve 1/1000lik plan yapma yetkisinin kararname öncesinde kendisinde olduğunu belirterek Danıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı planın iptali için dava açmıştı. Varılan uzlaşma ile Socar&Turcas Büyükşehir Belediyesindeki 1/5 binlik plan sürecine devam edecek, karşılığında da Belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açtığı davadan vazgeçecek.

AA


Geri Dön