07 / 05 / 2024

İzmirdeki yapı denetim operasyonunda 4 tutuklama!

İzmirdeki yapı denetim operasyonunda 4 tutuklama!

İzmirde, beton ve demir oranı standartların altında olan inşaatlara usulsüz şekilde olumlu rapor verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında yapı denetim firması ve laboratuvar yetkilileri ile müteahhitlerin bulunduğu 24 kişiden 4ü tutuklandı  



Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekiplerince gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan, 29 kişiden 4ü ifadelerinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Gözaltında bulunan aralarında 7 müteahhit, 5 yapı denetim firması ve 2 denetim laboratuvarının yetkilisi, çalışanı 24 kişi, "Yapı Denetim Kanununa muhalefet etmek" suçlamasıyla  İzmir  Adliyesine gönderildi.

Zanlılar hakkında, 5 ilçede usulsüz rapor verildiği belirlenen 7 binadaki dairelerde oturan 10 kişi, yapı denetim raporları doğrultusunda binalara oturma raporu veren ilçe belediye yetkililerinin de şikayetçi oldukları bildirildi.
Operasyon kapsamında laboratuvarlarda ele geçirilen ajandalarda, usulsüz düzenlenen raporlarla ilgili bilgilerin not edildiğinin de tespit edildiği öğrenildi

Adliyede, zanlılardan 9u savcılık sorgusunun ardından, 11 ise nöbetçi mahkemede ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldı. Testlerin yapıldığı laboratuvarlarda görevli 4 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

OPERASYON

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, bir ihbar üzerine başlattığı takibin ardından İzmirde bulunan 5 yapı denetim firması, 3 yapı denetim laboratuvarı ve bu firmalarla çalışan bazı müteahhitlere yönelik operasyon gerçekleştirerek 29 kişiyi gözaltına almıştı.

Yapı denetim firma ve laboratuvarlarınca "beton ve demir yeterliği standartlara uygun" raporu verilerek ruhsat alınması sağlanan 7 inşaatta inceleme yapan bilirkişilerin, beton ve demir yeterliliğinin standartların çok altında olduğunu saptadığı bildirilmişti. Operasyonun, gelen bir ihbar üzerine 1 yıl önce başlatılan ve bazı binalarda bilirkişi incelemelerinin geçen hafta sonuçlanmasının ardından savcılık talimatıyla gerçekleştirildiği bildirilmişti.

AA


Geri Dön