Kent Haberleri

İzmir'in iki ilçesinde yapı envanteri çalışmaları tamamlandı! Duvarsız otoparklara eksi puan geldi!

İzmir'in Bornova ve Bayraklı ilçelerinde başlatılmış olan yapı envanteri çalışmaları tamamlandı. Çalışmalarla ilgili açıklama yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Üyesi, İnşaat Mühendisi Ali Güngör duvarsız otoparklara eksi puan geldiğini söyledi.

Egenin incisi İzmir'de 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremden en çok etkilenen Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yapı envanteri çalışmaları tamamlandı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yaptığı açıklamada artık sıranın Konak'a geldiğini dile getiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi inşaat mühendisi Ali Güngör, söz konusu projenin İzmir geneline yayılması gerektiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada sahada çalışan inşaat mühendisleri olarak ikişer kişilik gruplar halinde doneleri topladıklarını dile getiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi inşaat mühendisi Ali Güngör, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 6-7 kişilik akademisyen kadronun söz konusu verileri değerlendirerek, binaları risk sıralamasına soktuğunu açıkladı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi inşaat mühendisi Ali Güngör yaptığı açıklamada "Yapılan bu çalışmalar tüm İzmir'in tüm ilçelerinde yapılması gereken, geç kalınmış bir çalışmaydı. Biz binanın önüne giderek, tabletlerin üzerindeki sorulara göre kriterleri tek tek ortaya çıkardık. Yapının fotoğraflarını çekip, kritik soruları cevapladık. Bir yapıda bulunması ya da bulunmaması gereken seçenekleri işaretledik. Bazılarında, projeye uygun ama olmasa daha iyi, diyebileceğimiz hususlar bulunuyor. Mesela yapının zemin katında sadece kolonların olduğu, duvarların bulunmadığı ve otopark olarak kullanılan kısımlar vardı. Binalardaki otoparklar bodrum katlarında olmalı, 1. katta olmamalı. Bu ne yazık ki eksi puan alan bir kriterdir. Yapının puanını düşürür. Balkonlara açık çıkma denir, giriş katının daha içeride yer aldığı bir üst kattaki çıkıntıya da kapalı çıkma ismini veririz. Kapalı çıkmalar dezavantaj yaratır, bu sebeple bu da eksidir. Bu bilgiler ışığında yapının tüm risk analizini yapmış olduk" diye konuştu. 


'BİNALARIN RİSK DURUMU SIRALANDI' 

Açıklamasında çalışma gruplarının aldığı anlık verilerin tabletler vasıtasıyla masaya yatırıldığını kaydeden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi inşaat mühendisi Ali Güngör, sahadan toplanan verilerin ilçe belediyelerden alınmış olan projelerle karşılaştırıldığını söyleyip şöyle konuştu: "Zemin parametrelerine paralel karşılaştırmalar yapıldı. Topografik parametrelere göre yapının doğru yapılıp yapılmadığı da tespit edildi. Dik arazide inşa edilen binaların diğerlerinden farklı olması gerektiği kaydedildi. Ayrıca yapıların risk durumu da sıraya sokuldu. Bununla ilgili olarak ODTÜ'deki hocalar bize brifing verdi. Hangi arazi koşullarında olan yapıların daha riskli olduğu konusunda bazı karmaşık sonuçlar da ortaya çıktı. Kentsel dönüşüm hangi binalarda yapılmalı bununla ilgili olarak ciddi bir done oluşturuldu. Tüm ilçelerde bu çalışmalar tamamladıktan sonra hangi yapılarda gönül rahatlığıyla oturabileceğimiz ortaya çıkmış olacak."

 

Murat Kurum: İstanbul'da kentsel dönüşüme girmeyen tek bir sağlıksız yapı kalmayacak

Yatırımcılar dikkat! Bu hafta hangi yatırım aracı, ne kadar kazandırdı?

Bankalar emekli promosyonlarını peş peşe güncelledi! Hangi banka ne kadar promosyon veriyor?