İzmirli depremzedelerin ev isyanı!
HaberTürk köşe yazarı Osman Gençer bugünkü köşesinde İzmirli depremzedelerin sorunlarını kaleme aldı. İşte "75 bin evde bayram yok" isimli yazının devamı...İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde binlerce konutun hasar aldığını ve onlarcası da yıkıldığını anlatan Osman Geçer, yaşanan felaketin üzerinden 20 ay ve 4 bayram geçmesine rağmen, deprem mağduru vatandaşların problemlerinin çözülmediğini ve herkesin perişan halde olduğunu belirtti
HaberTürk köşe yazarı Osman Gençer bugünkü köşesinde "75 bin evde bayram yok" isimli yazısını kaleme aldı.
İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde binlerce konutun hasar aldığını ve onlarcası da yıkıldığını anlatan Osman Geçer, yaşanan felaketin üzerinden 20 ay ve 4 bayram geçmesine rağmen, deprem mağduru vatandaşların problemlerinin çözülmediğini ve herkesin perişan halde olduğunu belirtti.
Depremzedelerin , sorunlarının çözümü konusunda artık ümitsizliğe kapılmış ve güçleri tükenmiş durumda olduğuna vurgu yapan Osman Geçer, "Nasıl tükenmesinler ki.." ifadelerini kullandı.
Bir tarafta konteyner kentlere sığınan, bir yanda göç etmeye mecbur bırakılan, bir tarafta ise bir ömür boyu borç ödeyerek sahip olduğu evini tekrar yaptırması imkansız olan depremzedelerin sayısının çok olduğuna dikkat çekti.
Yaşanan bu çağresiz durumun, kendisi de deprem mağduru olan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı, emekli astsubay Haydar Özkan’ı, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazmaya mecbur bıraktığını aktardı.
İşte "75 bin evde bayram yok" isimli yazının devamı...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu rapora göre, İzmir depreminde 79 bin 272 adet bağımsız bölüm hasar aldı.
Osman Gençer, proje alanında yapılan yaklaşık bin 500 konuta ilave olarak, şehir hastanesi yakınında rezerv alan oluşturuldu ve ağır hasarlı konut sahiplerine burada hak sahipliği verildiğini belirtti.
Bu bölgede yaklaşık 3 bin 500 konutun yapım aşamasında olduğuna dikkat çeken Gençer, "Proje alanlarında ve rezerv alanda yaklaşık 5.000 konut inşa ediliyor olmasına karşın, sorunlar hala çözüme kavuşturulamadı." ifadelerini kullandı.
Orta hasarlı yapılara verilen güçlendirme kredisi işlevsiz duruma geldiğini belirten Gençer, zemin yapısı sebebiyle güçlendirme yapmanın mümkün olmadığını belirtti.
Gençer, çoğu emekli ve dar gelirli olan deprem mağduru vatandaşın bu taksitleri ödemesinin, dolayısıyla evlerine yeniden kavuşmasının imkanı olmadığını aktardı.
Mektubunda tüm bu çaresizliği ve problemleri aktaran İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Cumhurbaşkanı’ndan yardım istiyor ve çözüm önerileri de sunuyor.
İlk olarak depremzedelere sıfır faizli, 2 yılı ödemesiz, 20 yıl vadeli, 600 bin liralık bir kredi verilmesini talep ediyor.
Bu imkanın sağlanmasıyla, mağdurların evlerine yeniden kavuşabileceklerini, kiradan kurtulabileceklerini ve zor günleri aşabileceklerine dikkat çekiyor.
Osman Gençer yazısını şu cümlelerle noktaladı:
"Bakalım bu çabaları sonuç verecek mi, izleyip göreceğiz.
Ama umarım verir, çünkü gerçekten çok zor durumdalar ve Ankara tarafından unutulup gittiler."