18 / 05 / 2024

İzmirliler yatırımlarını başka şehirlere kaydırıyor!

İzmirliler yatırımlarını başka şehirlere kaydırıyor!

Yabancı yatırımcı peşine düşen İzmirli, kendi yatırımcısını küstürdü



Bürokrasi İzmirli yatırımcıyı yıldırdı. Yabancı yatırımcı peşine düşen İzmirli, kendi yatırımcısını küstürdü. Birçok firma merkezini ve yatırımlarını başka kentlere kaydırıyor.

Ekonomik yönden Türkiye'nin en gelişmiş üçüncü ili olan İzmir'de, işsizlik ülke ortalamasının üstünde seyrediyor. İstihdam sağlayacak büyük yatırım projeleri çeşitli engellere takılan İzmirli yatırımcı isyan ediyor.  İzmir  iş dünyası, kente yabancı yatırımcı beklerken var olanların elde tutulamadığını ve çok sayıda yatırımcının başta İstanbul olmak üzere yatırım ve ofislerini başka kentlere taşıma arayışında olduklarını belirtiyor. İzmir iş dünyası şehre yeterli sayıda yabancı yatırımcı gelmesini beklerken, var olanların bazılarının da ayrılmasının son derece üzücü olduğunu dile getirerek, "Bu durumun, İzmir'in gerçeklerini tekrar değerlendirmek için bir fırsat olduğunu, Problemleri tespit ederek çözüm yollarını bulmak sadece bir kurumun ya da bir kişinin değil, bütün İzmir'in sorumluluğundadır görüşünü savunuyorlar.

YATIRIMCININ ÖNÜNDE DUVAR VAR

Duayen sanayicilerden Şinasi Ertan, İzmir'deki yatırımcının önünde 'duvar' olduğunu belirterek, Alsancak Limanı, Dünya Ticaret Merkezi gibi birçok yatırımın hayata geçirilemediğini söyledi. Ertan, herkesin 'solo' yapmaya çalıştığını, oysa koro halinde daha başarılı olunabileceğini ifade ederek, "İzmir'de büyük gayretlerle resmi kurumlardan alman kararlar çok gecikiyor. Ama başka bölgelerde bu işler hızla olup bitiyor. Kentte beraber çalışma kültürü bir türlü geliştirilemedi" dedi.

ÇİNLİ'NİN PEŞİNDEN KOŞULUYOR

İzmir'in önde gelen işadamlarından Ahmet Küçükbay da yatırımcıya çıkartılan engellere isyan ediyor. Çinli bir firma gelecek 200 milyon dolar yatırım yapacak diye aylarca yıllarca peşinden koşulduğunu anlatan Küçükbay "Aman Çinli firma gelsin de 100-200 milyon dolarlık yatırım yapsın deniliyor. Yerli yatırımcının elinden niye tutmuyorsunuz? Belediyesi, sivil toplumu, valiliği Çinli'nin peşinden Çin'e kadar gidiyor da, burada ben iş yapacağım diyen işadamının önünü niye açmıyorsunuz? Gerçekçi olmak gerekiyor. Biz kimsenin gelmesine karşı değiliz ama yerli yatırımcının da önü açüsm istiyoruz" diye konuştu.
Star-Ahmet Kaplan


Geri Dön