04 / 05 / 2024

İzmit antik liman kenti 1. dereceden sit alanı olacak mı?

İzmit antik liman kenti 1. dereceden sit alanı olacak mı?

Başiskele Wellborn Hotel’in hemen yanında bulunan antik liman kentinin üzerinde her geçen gün yapılaşma artıyor. Müze Müdürlüğü yetkililerinin “1. derece SİT alanı olmalı” dediği bölgede Anıtlar Kurulu hiçbir önlem almıyor.



Başiskele’de yer alan Wellborn Hotel’in hemen yanında yer alan Piri Caddesi üzerindeki antik liman kenti geçtiğimiz yıl gündeme gelmiş, bulunan kalıntılar Müze Müdürlüğü’nü harekete geçirmişti. Anıtlar Kurulu’nun 3. Derece SİT alanı ilan ettiği bölgede yapılan sondaj çalışmaları sonrasında 1.400 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen antik liman kenti için Müze Müdürlüğü ekipleri bir rapor hazırlamış ve bölgenin 1. derece SİT alanı yapılmasını talep etmişti. 


ULUSOY DESTEK OLACAKTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nden özel ekip talep eden yetkililer bölgede incelemelerini yoğunlaştırmıştı. Wellborn Hotel’in sahibi Haluk Ulusoy’un, bölgede yapılacak kazı çalışmalarına destek olarak yolun altında kalan bütün liman kentini özel camlarla koruma altına almak istemesi tarihseverleri umutlandırmış ancak kısa süre sonra çalışmalar birden durmuştu. Bir anda gündemden düşen antik liman kentiyle ilgili o günden sonra hiçbir çalışma yapılmadı.


2 KATLI BİNA İNŞA EDİLDİ

Gözden düşen, unutulan bölge her geçen gün değerleniyor. Onlarca dönüm arazi üzerine kurulu olduğu tahmin edilen antik liman kenti kalıntıları her geçen gün bir bir yok ediliyor. Antik liman kenti kalıntılarına en ağır darbe sondaj çalışmalarının yapıldığı Piri Reis Caddesi üzerindeki alanda indirildi. Sondaj çalışmaları sırasında kentteki yapıların net bir şekilde ortaya çıktığı alanda 2 katlı bina inşa edildi. Bina inşa çalışmaları sırasında kazılan metrelerce derinlikteki temel nedeniyle kalıntılar büyük zarar gördü.


RANTA AÇIK ALAN

Kent tarihçileri, Müze Müdürlüğü yetkililerinin bölgenin 1. derece SİT alanı ilan edilmesi için hazırladıkları raporu hatırlatarak; “Bu alan sahilde, denize sıfır bir bölgede yer alıyor. Ranta oldukça açık. Her geçen gün değerleniyor. Birileri burada tarihi hiçe sayarak bina inşa çalışmalarını sürdürüyor. Bölge için bütün kent seferber olmalı. Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz konuya el atmalı. Bu bölgedeki kent ortaya çıkarılırsa Başiskele turizm patlaması yaşar” dedi.



Kocaeli Manşet


Geri Dön