Kent Haberleri

İzmit Portakal Hafız Konağı restore ediliyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi mirası İzmit Portakal Hafız Konağı’nı restore ediyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan Portakal Hafız Konağı’nı restore ediyor.Aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek yapı, Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra Büyükşehir’in kente kazandırdığı en önemli eserlerden olacak. Tamamı ahşap olan yapının çatı imalatları sürüyor. Önümüzdeki günlerde yapının duvarlarına yanmaz levhalar monte edilecek.




ASLINA UYGUN YAPILACAK


19. yüzyıl Türk konut mimarisinin birçok özelliğini taşıyan yapıda, ahşap karkas üzeri bağdadi yapım tekniği görülüyor. Zemin ve iki normal kattan oluşan tarihi yapının zemin kat kuzey cephesinde moloz taş duvar dikkat çekiyor. İç sofalı bir plan düzenlemesine sahip olan konak, ortada sofa, sofanın etrafında da odalardan oluşuyor. Proje kapsamında gerek malzeme gerekse yapım tekniğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen konak eski görkemli görünüşüne kavuşacak. Üç katlı bir yapı olan konak, taban alanı yaklaşık 360 metrekare olurken, konak toplam 1061 metrekare olarak hizmet verecek. Yapının yenilenmesinin ardından sosyal amaçlı kullanılması planlanıyor.




PORTAKAL HAFIZ (RÜŞTÜ) KONAĞI’NIN TARİHÇESİ


Konak, Dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımı 1860 yılları öncesi tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusanda 1. devre milletvekili olarak görev almıştır.



TARİHE TANIKLIK ETTİ


Konakta 1924’te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk’ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmiştir. Farrere, burada konakladıktan sonra Kasr-ı Hümayun’daki, bugün Basın Onur Günü olarak kutlanmasına vesile olan basın toplantısına katıldı. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiş ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun olarak 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi