Kent Haberleri

Kocaeli Portakal Hafız Konağı restore ediliyor!

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan, rekonstrüksiyon projesi hazırlanarak tekrar hayata döndürülmek için çalışmaların başlatıldığı Portakal Hafız Konağı’nda inceleme gerçekleştirdi.


Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan, rekonstrüksiyon projesi hazırlanarak tekrar hayata döndürülmek için çalışmaların başlatıldığı Portakal Hafız Konağı’nda inceleme gerçekleştirdi. Burada yaptığı açıklamada Başkan Karaosmanoğlu, “Bu güzel tarihi mirasımızı İzmit ilçemize kazandırırken, ortaya çıkacak eser aynı zamanda kentimizin kültürel ve sanatsal gelişimine de hizmet edecek” dedi.



İZMİT’E HARİKA BİR ESER KAZANDIRIYORUZ


Tarihi geçmişi 1860’lı yılların öncesine dayanan ve dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmış Portal Hafız Konağı’nda bugünlerde heyecanlı ve bir o kadar anlamlı bir proje yürütülüyor. Kocaeli’nin önemli tarihi dokularından olan konak, tekrardan hayata döneceği günleri sayıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın kullanımına tekrar kazandırılacak bu projeyle, İzmit ilçesi tarihi bir mirasına yeniden kavuşacak. Geçmiş dönemlerde okul olarak da kullanılmış, büyük ölçüde ahşap bir yapı olan konak, Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet hakları alınarak restorasyonu gerçekleştiriliyor. Çalışmayı denetleyen ve teknik ekipten detaylı bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, “Harika bir eseri İzmit’imize kazandırıyoruz. Çok harika bir eser olacağına inandığım Portakal Hafız Konağı’nı açılışını, 2017 yılının nisan-mayıs aylarında yapmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.



“SIRRI PAŞADAN SONRA EN ÖNEMLİ VE GÜZEL ESER OLACAK”


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay, Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Ihlamur, Diyanet Vakfı Kocaeli Şube Başkanı ve İl Müftüsü Yusuf Doğan ile üyelerinin yanı sıra proje danışmanları ve teknik personelin hazır bulunduğu incelemede açıklamalarına devam eden Başkan Karaosmanoğlu, “Portakal Hafız Konağı, İzmit’in büyük bir değeri olduğuna inanıyoruz. Bu gibi tarihi dokudan onlarca eseri İzmit ilçemize kazandırdık. Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra en önemli ve güzel eserlerden bir tanesi olacak” diye konuştu.



KALEM İŞÇİLİĞİNİN ÖRNEKLERİ DE GÖRÜLEBİLECEK


Portakal Hafız Konağı’nda korunacak kısmın yer altına yapılmış sarnıç ve sarnıcın üzerinde yer alan dairesel mermer merpen olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Ihlamur, konak hakkında detaylı bir bilgiyi Başkan Karaosmanoğlu’na verdi. Yapıya odalara açılan geniş bir sofadan girildiğini vurgulayan Ihlamur, “Korunmuş mermer basamaklardan sonra çift kollu ahşap merpen ile diğer katlara geçilecektir. Odalarda yapının orijinal halindeki gibi gömme dolap ve gusülhaneler bulunacak ve etrafı da kalem işleri ile süslenecektir. Rekonstrüksiyon projesinde yapının işlevi kurs merkezi olarak da düşünülmüştür” açıklamasını yaptı.



KONAKTA OKUMA VE SERGİ SALONLARI OLACAK


Üç katlı bir yapı olacak Portakal Hafız Konağı, taban alanı yaklaşık 360 metrekare olurken, konak toplam 1061 metrekare olarak hizmet verecek. Düzenlenecek açık alan 1043 metrekare olacakken, zemin kat 3,20, birinci kat 4,05 ve ikinci kat 4,05 metre yüksekliğinde olması da önemli bir detay olarak görülüyor. Zemin katta sergi salonu, iki adet kurs odası, idari ofis, eğitmen odası, kantin, tuvalet ve depolar bulunuyor. Konağın birinci ve ikinci katlarında aynı şekilde teneffüs odası, dört adet kurs odası, toplantı salonu, okuma salonu bulunacak.


MODERN AHŞAP VE YAPI ELEMANLARI KULLANILIYOR


Portakal Hafız Konağı’nda hamam olarak adlandırılan mahal duvarları mermer kaplama, tavanı da çıtalı ahşap kaplama olarak tasarlanmış. Tasarım geleneksel Türk hamamı olarak değil gusülhane/banyo olarak yapılacak. Yapıda çam ve meşe ağacı kullanılırken, bahçede 3 kademeden oluşan bir peyzaj düzenlemesi olacak. Projenin hayat bulmasında danışmanlık görevi üstlenen Demet Sürücü, Portakal Hafız Konağı’nın Kocaeli’de büyük bir ahşap konstrüksiyon çalışması olduğunu ifade ederek, “Biz burada modern teknikleri ve modern ahşap malzemelerini bir arada kullandık. Çünkü yapının fonksiyonu çok sayıda insanın bir araya geleceği bir konsepte dayanıyor. Bu yüzden statik hesaplamaları bu yoğunluğa göre yeniden yapıldı. Modern ahşap ve yapı elemanları kullanılması nedeniyle tüm proje baştan sona revize edilerek başlandı” açıklamasını yaptı.


BU PROJEYLE AHŞABIN İTİBARI İADE EDİLİYOR


Proje danışmanı ve aynı zamanda Orman Endüstri Yüksek Mühendisi olan Demet Sürücü, bu proje her gün dünyada daha çok tercih edilen bir yapı malzemesi olan ahşabın itibarının iade edildiğini vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dünyada bugün çok katlı ahşap yapılar inşa ediliyor. Portakal Hafız Konağımız 52 günde yapının fabrikasyonu ve montajı şu anki halini aldı. Bu dünya ile yarışır bir zamandır aslında. Ahşabın kolay monte edilebilir ve üretilebilir olduğunu, bunun yanında olağanüstü bir mühendislik malzemesi olduğunun güzel bir kanıtını da Kocaeli kenti göstermiş oldu.”



PORTAKAL HAFIZ (RÜŞTÜ) KONAĞI’NIN TARİHÇESİ


Dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımı 1860 yılları öncesi tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusanda 1. devre milletvekili olarak görev almıştır. Konakta 1924’te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk’ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmişlerdir. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılmıştır. Konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiştir ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun olarak 3 katlı olarak revize edilmiş ve restorasyon uygulaması, rekonstrüksiyon uygulaması olarak değiştirilmiş ve yapımına başlanmıştır.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi