Turizm

İzmit Tarih Koridoru Projesi kentte turizmi canlandırıcak!

İzmit'in tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla sürdürülen "Tarih Koridoru Projesi" kapsamında restore edilen Roma ve Osmanlı dönemine ait yapılar sayesinde, kentte turizm canlanacak.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit'in 2 bin yılı aşan bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, kentin Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini bünyesinde barındırdığını söyledi. Yaklaşık 7 yıldır bu projeyi yürüttüklerini ifade eden Doğan, proje kapsamında söz konusu medeniyetlerin eserlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.


CAMİLER, HAMAMLAR RESTORE EDİLDİ 

Doğan, eserleri yurt içi ve yurt dışındaki insanlarla buluşturmak istediklerini dile getirerek, "Projede şu ana kadar birçok cami, hamam, sarnıç, çeşme, konak restore edildi. Devam eden projeler var. Projenin mihenk taşlarından bir tanesi, İzmit'te Atatürk heykelinin bulunduğu Kasr-ı Hümayun denilen Abdülaziz'in döneminden kalan sarayın olduğu, 2. Abdülhamid zamanında yapılan saat kulesinin bulunduğu bölge. Geçen dönemde oranın bir bölümünün restorasyonunu yaptık ve kullanılıyor. Şimdi ikinci etabını çalışıyoruz. Projemizi anıtlara gönderdik" şeklinde konuştu. Bölgenin fethedildiği dönemden izler taşıyan Kapanca Sokak'ta birçok konağı restore ettiklerini anlatan Doğan, bunların büyük çoğunluğunu kamulaştırarak sosyo-kültürel alan haline getirdiklerini dile getirdi.


PAŞASUYU’NUN PATENTİ ALINDI 

Doğan, projenin 3 etaptan oluştuğunu belirterek, "Şu anda restorasyonu ve rölöve yaptıklarımız var. Bölgede restore ettiğimiz sarnıçlar var. Roma döneminden burçlar var, onlarla ilgili restorasyon projeleri bitti. Köylerde de çok tarihi değerler var. Osmanlı'dan kalan el değmemiş camiler, türbeler, çeşmeler var. Şu anda bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Tarih Koridoru'nda bu çalışmaları tamamladığımızda son etap da Paşasuyu'nda olacak. Orada Roma'dan kalan İzmit'in suyunu veren bölge, orada 3 medeniyetten su kemerleri var. Bunları da temizledik, daha fazla gün yüzüne çıkmaları için uğraşıyoruz" ifadesini kullandı. Paşasuyu'nun patentini aldıklarını, suyun şişelenerek piyasaya sunulacak seviyeye geldiğini ifade eden Doğan, bu konuda sadece bir şirketin kurulması gerektiğini söyledi.


İZMİT’TE SANAYİ İSTEMİYORUZ 

Doğan, şu ana kadar yaklaşık 30 konağın restore edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "10'u aşan çeşme restore edildi, 5 sarnıç gün yüzüne çıktı, birçok kemeri gün yüzüne çıkardık. Roma'dan kalan tümülüsler var. Bazılarının rölöve ve restorasyon projeleri sürüyor. Bazıları Anıtlar Yüksek Kurulu'nda bazıları da kamulaştırma sırasında. İzmit'i herkes sanayi kenti olarak biliyor. Doğrudur Türkiye'nin en büyük sanayi merkezidir. Bizim İzmit'le ilgili artık sanayi istemiyoruz. 


ŞEHRİN YENİ BİR VİZYONU VAR 

Var olanları koruyalım, çevreci kuruluşlar olarak devam etsinler. Şehrimiz yeni bir vizyona girdi, İzmit Belediyesi olarak vizyonumuz Türkiye'nin cazibe merkezi, dünyada tanınan bir İzmit. Yeni Türkiye'nin de İzmit'te yapı taşlarını oluşturmuş oluyoruz. Yeni hedefimiz, turizm kenti İzmit. Bu 'turizm kenti İzmit' olgusu kentte gelişmeye başladı. Şu anda ilk defa turizm enformasyon bürolarını açtık. Şehri hükümetimizin de desteğiyle sağlık turizmine hazırladık."


Özgür Kocaeli