Kent Haberleri

İzmit Tarih Koridoru Projesi’nde sona gelindi!

İzmit Tarih Koridoru Projesi’nde sona gelinmeye başlandı. Şimdiye kadar 25 milyon lira harcanan proje kapsamında bölgedeki 30 konak, 10 çeşme, 5 sarnıç restore edildi. Bölge’nin önümüzdeki yıl turizme açılması hedefleniyor.


İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın en önemli projelerinin başında gelen ‘’ Tarih Koridoru Projesi’’nde sona gelinmeye başlandı. Şimdiye kadar 25 milyon lira harcanan proje kapsamında bölgedeki 30 konak, 10 çeşme, 5 sarnıç restore edildi. Bölge’nin önümüzdeki yıl turizme açılması hedefleniyor


İzmit'in tarihi değerlerini gün yüzüne çıkararak tarih ve turizm kenti yapma hedefi ile 7 yıl önce başlanılan, İzmit'in kültürel ve tarihi mirasını gelecek kuşaklara aktaracak Roma ve Osmanlı dönemine ait yapılar ‘’Tarih Koridoru Projesi’’ kapsamında kendisini iyiden iyiye belli etmeye başladı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın en önemli projelerinden birisi olan ve yaklaşık 25 milyon lira harcanan bölgenin tamamlandığında ilçe turizmine oldukça fazla katkı yapması, ülke içerisinden ve yurt dışından turist çekmesi hedefleniyor. Tarihi proje kapsamında; Kapanca Sokak, Sırrı Paşa Caddesi’nde bulunan 30 konak, 10 çeşme, 5 sarnıç ve camiler restore edildi, Akçakoca Meydanı projesinde de çalışmalara başlanıldı. İzmit’in bu en önemli projesinin önümüzdeki yıl tamamlanıp turizme açılması bekleniyor.


DEVAM EDEN PROJELER VAR

Projenin en büyük destekçisi olan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan bir süre önce yapmış olduğu açıklamada, eserleri yurt içi ve yurt dışındaki insanlarla buluşturmak istediklerini dile getirerek, "Projede şu ana kadar birçok cami, hamam, sarnıç, çeşme, konak restore edildi. Devam eden projeler var. Projenin mihenk taşlarından bir tanesi, İzmit'te Atatürk heykelinin bulunduğu Kasr-ı Hümayun denilen Abdülaziz'in döneminden kalan sarayın olduğu, 2. Abdülhamid zamanında yapılan saat kulesinin bulunduğu bölge. Geçen dönemde oranın bir bölümünün restorasyonunu yaptık ve kullanılıyor. Şimdi ikinci etabını çalışıyoruz. Projemizi anıtlara gönderdik" ifadelerine yer vermişti.


DÜNYADA TANINAN BİR İZMİT

Doğan yaptığı açıklamaya şu şekilde devam etmişti, "10'u aşan çeşme restore edildi, 5 sarnıç gün yüzüne çıktı, birçok kemeri gün yüzüne çıkardık. Roma'dan kalan tümülüsler var. Bazılarının rölöve ve restorasyon projeleri sürüyor. Bazıları Anıtlar Yüksek Kurulu'nda bazıları da kamulaştırma sırasında. İzmit'i herkes sanayi kenti olarak biliyor. Doğrudur. Türkiye'nin en büyük sanayi merkezidir. Bizim İzmit'le ilgili artık sanayi istemiyoruz. Var olanları koruyalım, çevreci kuruluşlar olarak devam etsinler. Şehrimiz yeni bir vizyona girdi, İzmit Belediyesi olarak vizyonumuz Türkiye'nin cazibe merkezi, dünyada tanınan bir İzmit. Yeni Türkiye'nin de İzmit'te yapı taşlarını oluşturmuş oluyoruz. Yeni hedefimiz, turizm kenti İzmit. Bu 'turizm kenti İzmit' olgusu kentte gelişmeye başladı. Şu anda ilk defa turizm enformasyon bürolarını açtık. Şehri hükümetimizin de desteğiyle sağlık turizmine hazırladık."

 




İzmit Belediyesi