24 / 12 / 2024

İznik Yeşil Camii ibadete açıldı!

İznik Yeşil Camii ibadete açıldı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in önemli tarihi yapılarından biri olan 630 yıllık eserin, özgün kimliğine kavuştuğunu söyledi.



Bursa’ya değer katan hizmetlerini kentin tüm ilçelerine taşıyan Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik’te restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii, ibadete dualarla açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in önemli tarihi yapılarından biri olan 630 yıllık eserin, özgün kimliğine kavuştuğunu söyledi.


Büyükşehir Belediyesi, Bursa’daki tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşıyan çalışmalarını ilçelere de ulaştırmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik’te restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii, Cuma namazı öncesinde dualarla ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in önemli tarihi yapılarından biri olan 630 yıllık eserin, özgün kimliğine kavuştuğunu söyleyerek, ilçenin Büyükşehir Belediyesi ile daha da değer kazandığını vurguladı.


İznik’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için alan başkanlığının oluşturulduğunu hatırlatan Başkan Altepe, ilçedeki 630 yıllık bir eser olan ve restorasyonu tamamlanan İznik Yeşil Camii’nin ilk günkü değerine Büyükşehir Belediyesi ile kavuştuğunu belirterek, “İznik’te her alanda çalışıyoruz. İznik’te sadece tarihi miras çalışmalarına 51 proje başlatıldı, tüm projelerin sayısı da 200’i geçti. İlçeler gelişsin, İznik kalkınsın. İznik, önemli bir dünya kenti ve tarih başkenti… Bu değerler yüzyıllardır var” dedi.


Başkan Altepe, geçen yıl çalışmalarına başlanan caminin ibadete açılmasından dolayı mutlu olduğunu sözlerine ekleyerek, “Ecdadın bize emaneti için ne yapsak azdır. 630 yıllık heyecanı özgün özelliğiyle gerçekleştirdik. İlçede çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir ile birlikte İznik en önemli turizm destinasyonlarından olacak. Hem kendi kültürümüze hem de diğer kültürlere sahip çıkıyoruz” dedi.


Özellikli bir tarihi eser


Başkan Altepe, İznik Yeşil Camii hakkında bilgiler de vererek, “Yeşil Camii, Yeşil Cami Mahallesi’nde, İznik Surları dâhilinde Lefke ve İstanbul kapıları arasında, Lefke Kapı’nın kuzey batısında kalmakta. İznik’in Osmanlı dönemi yapıları içinde en önemli ve abidevi mimari eseri olan Yeşil Cami kitabesi, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yere sahiptir. Kitabesinde Çandarlı Hayrettin Paşa’nın inşasını başlattığı ancak vefat etmesi nedeniyle oğlu Ali Paşa tarafından 1392’de tamamlattırıldığı belirtilmektedir. Kitabelerinin en önemli yanı ise yapının mimarı olarak Musa Oğlu Hacı isminin geçmesidir. Bu özelliği yapıyı mimarı bilinen İkinci Osmanlı Dönemi eseri yapmaktadır” diye konuştu.

İznik Yeşil Camii restorasyon çalışmalarını da anlatan Başkan Altepe, “Çalışmalar sırasında cephe temizliği yapıldı. Yakın dönemde yapılan çimento eklentili derzlerin kaldırılması sağlandı. Nitelikli ve çini malzemelerden oluşan minaresinin temizliği yapıldı. Yaklaşık olarak 12.000 adet çiniden oluşan minarenin envanteri çıkarılarak mevcut durum projeleri hazırlandı. Yapının kubbe ve çatısında bulunan, yıpranmış olan kurşun malzemenin yenilenmesi sağlandı. Mevcut kubbe merkezinde olan bezemelerin korunma kararı verilmesi ile birlikte yeri ihya edilerek bırakıldı. Mihrap ve sütun başlıklarında olan mermer erimelerinin desenleri çıkarılmış ve özgün malzemeler ile tamamlanma yöntemi tercih edildi” şeklinde konuştu.


Başkan Altepe’ye teşekkür 


İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle İznik’in ayrı değer kazandığını söyleyerek, ilçeye hizmetleriyle değer katan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti. İznik’te devam eden çalışmaları anlatan Sargın, İznik’in Büyükşehir desteği ile silbaştan yenileneceğini ifade etti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, protokol üyeleri ve İzniklilerle birlikte restorasyonu tamamlanarak günyüzüne çıkarılan Yeşil Camii’yi dualar eşliğinde ibadete açtı ve ardından Cuma namazını da burada kıldı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi 



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Bursa Büyükşehir Belediyesince restore ettirilen İznik ilçesindeki 630 yıllık tarihi Yeşil Cami, yeniden ibadete açıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeşil Cami'nin restorasyonun ardından yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törende, İznik'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için alan başkanlığının oluşturulduğunu hatırlattı.


Altepe, geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanan caminin ibadete açılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek "Ecdadın bize emaneti için ne yapsak azdır. 630 yıllık heyecanı özgün özelliğiyle gerçekleştirdik. İlçede çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir ile İznik en önemli turizm destinasyonlarından olacak. Hem kendi kültürümüze hem de diğer kültürlere sahip çıkıyoruz." diye konuştu.


Yeşil Cami'nin İznik surları dahilinde Lefke ve İstanbul kapıları arasında, Lefke Kapı'nın kuzeybatısında yer aldığını aktaran Altepe, şöyle devam etti:


"Tarihi yapı, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yere sahiptir. Kitabesinde Çandarlı Hayrettin Paşa'nın inşasını başlattığı ancak vefat etmesi nedeniyle oğlu Ali Paşa tarafından 1392'de tamamlattırıldığı belirtilmektedir. Kitabelerinin en önemli yanı ise yapının mimarı olarak Musa Oğlu Hacı isminin geçmesidir. Bu özelliği yapıyı mimarı bilinen İkinci Osmanlı Dönemi eseri yapmaktadır."


Konuşmaların ardından Altepe, protokol üyeleri ve vatandaşlar, dualarla yeniden ibadete açılan camide cuma namazı kıldı.



Akşam



Geri Dön