30 / 04 / 2024

İZSU İzmir'de arıtma tesisi kuracak!

İZSU İzmir'de arıtma tesisi kuracak!

İZSU Genel Müdürlüğü, Gördes Barajı'nın yüzey suyunu içilecek duruma getirmek için 800 bin kişi kapasiteli arıtma tesisi kuracak



İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı'nın yüzey suyunu, içme suyu standartlarına getirecek arıtma tesisinin yapımına başladı. Manisa-Nuriye'deki tesis 800 bin kişi kapasiteli olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Gördes Barajı'nın suyunu en kısa sürede kente verebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İLAVE ÜNİTELER
Barajın suyunu İzmir'e taşıyacak isale hattının Manisa-Nuriye yakınlarındaki Sarıkız Su Havzası'na kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün inşaatı DSİ tarafından sürdürülürken İZSU da bu hattan gelecek suyu arıtarak sağlıklı içme suyu standartlarına getirebilmek amacıyla Sarıkız Su Havzaları'nın bulunduğu Nuriye'de 21 hektarlık alanda arıtma tesisi kuracak. Gördes Barajı'ndan gelecek olan yılda 47 milyon metreküp yüzey suyu, içme suyu standartlarına getirilip Göksu üzerinden Menemen'e oradan da Çiğli'deki Cumhuriyet Deposu'nu ulaşacak. Mevcut içme suyu isale hattı aracılığıyla kente ulaşan su 800 bin kişi kapasiteli olacak.

İçme suyu arıtma tesisi inşaat ihalesi kapsamında, bin 619 metre uzunluğunda hamsu iletim hattı ile 984 metre uzunluğunda arıtılmış su iletim hattı imalatı da gerçekleştirilecek. İZSU, tesisin yapımı için 16 milyon 540 bin liralık yatırım yapacak. Tesis 2011 yılı Mart ayında tamamlanacak.

114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında, barajdan gelen sular yine İZSU'nun Bornova Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nde arıtma işleminden geçirilecek. Kavaklıdere Arıtması'nın devreye girmesiyle, Nuriye'de kurulan bu tesis devrede kalacak ve her iki arıtma tesisi dengeli bir şekilde ihtiyaca dayalı olarak işletimde tutulacak. Günde 362 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak olan Kavaklıdere Arıtma Tesisi, Gördes ve Çağlayan barajlarının suyunu arıtacak. Ayrıca İzmir'in gelecek yıllarda su ihtiyacını karşılamak için planlanan Düvertepe ve Başlamış barajlarının suyunu arıtmak için de tesise ilave üniteler inşa edilecek.

İZSU, Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin projesini de bu yıl içinde tamamlayarak kamulaştırma çalışmalarına başlayacak. 114 kilometrelik hat ile Kavaklıdere Arıtma Tesisi, 2 depo ve 2 tünelin tamamlanmasıyla, Gördes'in arıtılmış suyu çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve bu merkezlerden kentin kullanımına sunulacak.

60 milyon metreküp
Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.

2008 yılı Kasım ayında su tutmaya başlayan barajdan İzmir'e su sağlamak için DSİ ile protokol imzalayan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 114 kilometrelik Gördes Barajı ana isale hattının 35.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırladı. Kalan kısmının projesi ise 2010 yılında tamamlanacak.
Yeni Asır


Geri Dön