23 / 11 / 2024
fuzul

İZSU'nun 5 yıllık planında 4 yeni baraj var!

İZSU'nun 5 yıllık planında 4 yeni baraj var!

Stratejik planda 'Yüzülebilir Körfez' hedefiyle yürütülecek çalışmalar öne çıkarken, genişleyen sınırlar içerisinde 17 yeni atık su arıtma tesisi ile 4 yeni baraj yatırımı da önemli yer tuttu.




İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlü gü'nün 2015 - 2019 yılları arasında kent genelinde yapacağı yatırımları, hazırladığı yeni stratejik planla belirledi. 3 sektöre ilişkin çok sayıda projenin yer aldığı İZSU Stratejik Planı'nda, atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon yatınmlan, su ve su şebekesi yatırımları, su kaçakları kontrol projesi, baraj, arıtma ve su teminine yönelik çalışmalar ile yeni içme suyu arıtma tesisleri önemli yer aldı. 


Tüm dünyada yaşanan kuraklığı göz ardı etmeyen İZSU Genel Müdürlüğü, yatırımlarında mevcut su havzalarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunarak temiz ve sağlıklı su temini konusundaki çalışmalara ağırlık verdi. Çamlı, Değirmendere, Bostanlı, Alionbaşı barajlarının yapılması da stratejik planda yer aldı. 3 sektörde planlanan proje ve hedeflere ulaşmak için de 6 milyar 720 milyon liralık bütçe öngörüldü. 


Planlanan harcamalann sektöre göre dağılımında 'Atık su ve taşkın yönetimi' birinci sırayı, 'Yönetim ve kurumsal kapasite' ikinci sırayı, 'İçme ve kullanma suyu yönetimi' ise üçüncü sırayı aldı. 


4 baraj daha yapılacak 2015 - 2019 Stratejik Planı'nın su ve atık su hizmetlerinde büyük başarılara imza atacağı yeni yol haritası olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri. 'Amacımız çevre ve insan sağlığını gözeterek, içme suyu ve atık su hizmetlerini etkin, verimli, kaliteli ve sürekli sunmak. Bilim ve teknolojiyi kullanarak su kaynaklarını koruyan, atık suların doğaya dönüşünü sağlayan, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakan, halkıyla bütünleşen lider kurum olma çabasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz' diye konuştu. 


Ülke genelinde yaşanan kuraklığa rağmen İzmir'de İZSU'nun 24 saat kesintisiz ve içilebilir kalitede su verdiğini hatırlatan yetkililer, 'Bu yapılmış olan içme suyu alt yapı ve hizmetlerini iyileştirme çabalanınız sayesinde olmuştur. Bu kapsamda önümüzdeki 5 yılda da şebekeleri eski olan Torbalı, Selçuk, Seferihisar, Bayındır, Menderes, Gümüldiir, Doğanbey, Payamlı ve Ürkmez yerleşimlerinin şebeke yenileme çalışmalarına başlayacağız. 


İzmir'e su sağlamak üzere Değirmendere, Bostanlı, Alionbaşı ve Çamlı barajlarının yapımını planlıyoruz. Böylece izmir'in su yönünden en zayıf bölgelerine yakın bölgeden su tedarik etmiş olacağız. Sorumluluk alanına dahil olan dokuz ilçemizde atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon sistemi planlamaları başlamış ve yeni stratejik plan dönemi içerisinde bu tesislerin tamamının bitirilerek işletmeye alınması planlanmıştır. 

Üniversitelerimizin bilim insanlarıyla birlikte,  İzmir  Körfezi'nin su kalitesi değişimlerinden, su havzalarındaki tarımsal faaliyetlerin gerekliliğine, deniz suyundan tatlı su elde etme imkanlarına kadar geniş bir yelpazede sürdürdüğümüz çok sayıda ortak araştırma projesi ile ileri teknoloji uygulamalarını kente taşıyoruz' diye konuştu. 


2015-2019 döneminde neler yapılacak? 


 Yeni su kaynaklarının bulunacak. 

 İzmir İçmesuyu Master Planı tamamlanacak. 

 Yeni içme suyu sondaj kuyuları açılacak. 

 Değirmendere, Bostanlı, Alionbaşı, Çamlı barajlarının yapımı. 

 Foça, Yeni Foça ve Musabey kuyuları için içme suyu arıtma tesisi yapılacak. 

 Aliağa İçme Suyu Arıtma Tesisi yapılacak. 

" Bornova'ya kaynak suyu dolum tesisi kurulacak. 

" Buca kuyuları için arıtma tesisi kurulacak. 

Güzelbahçe kuyularının tuzluluk oranını azaltacak arıtma tesisi kurulacak. 

 Balçova Barajı'nın antma tesisi yenilenecek. 

 Bostanlı, Değirmendere barajları için arıtma tesisi kurulacak. 

 Mordoğan bölgesi için paket arıtma tesisi kurulacak. 

 Çandarlı ve Karaçam göletleri için antma tesisi yapılacak. 

 Gördes Barajı için yapılan Kavaklıdere İçme Suyu Antma Tesisi tamamlanacak. 

Su kaçakları azaltılacak ? Yeni su depolan yapılacak. 

Su depolarının bakım ve onarım çalışmalan devam edecek. 

 Yeni bağlanan ilçelerde ve köylerde içme suyu şebekeleri yapılacak. 

 Yeni izole sayaç bölgeleri oluşturularak su kaçaklarının azaltılması sağlanacak. 

 Su dağıtım şebekesi üzerinde su dağıtımının kontrolünü ve denetimini yapan SCADA sistemi tüm izmir'de yaygınlaştırılacak. 

Çevre yatırımları artacak ? İzmir Kanalizasyon Master Planı yapılacak. 

 İzmir Antma Çamur Yönetim Master planı hazırlanacak. 

 Tire, Kınık, Dikili, Aliağa Yenişakran, Kiraz, Beydağ, Mordoğan, Karaburun, Selçuk Belevi, Kemalpaşa Ulucak, Foça Gerenköy, Kemalpaşa Halilbeyli, Selçuk, Ödemiş Gölcük, Bayındır Hasköy, Yeni Foça ve Türkelli'ye antma tesisi kurulacak. 

 Çiğli Atık Su Antma Tesisi 4. faz inşaatı tamamlanacak. 

 Dere ıslahları, yağmur suyu pompa istasyonlarına SCADA sistemi, yağmur suyu ve kanal hatlarının ayrıştırılması ile yağmur suyunun etkileri azaltılacak. 

 Yüzülebilir Körfez hedefiyle karasallaşan kıyı alanlarında tarama yapılacak, Körfez'den numune alınarak su kalitesi izlenecek, araştırma projeleri devam edecek. 

 Arıtılmış atık sular geri kazanılacak, atık su antma tesislerinde yenilenebilir enerji kullanılacak, solar çamur kurutma tesislerinin sayısı artırılacak. 

Teknoloji ve yönetişim sistemleri geliştirilecek / Bilgi Teknolojileri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri geliştirilecek. 

 İnternet sitesinden verilen hizmetler artırılacak. 

 Bilgilendirme servisleri yaygınlaştırılacak. 

İnternet ve mobil tabanlı uygulamalar geliştirilecek. 

Bayındır, Menderes, Çiğli, Gaziemir, Foça, Narlıdere ve Buca ilçelerinde hizmet binaları yapılacak. 


Haber Ekspres


Geri Dön