18 / 11 / 2024

İZTO'dan İranlı işadamlarına: Gayrimenkul edinmenin engelleri kalkacak!

İZTO'dan İranlı işadamlarına: Gayrimenkul edinmenin engelleri kalkacak!

Tahran Ticaret Sanayi ve Maden Odası heyeti ile İZTO arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı




İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Tahran Ticaret Sanayi ve Maden Odası arasında, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı.

Tahran Ticaret Sanayi ve Maden Odası Başkanvekili Masoud Maleki başkanlığındaki yaklaşık 25 kişilik İran heyeti, karşılıklı yatırım olanaklarını görüşmek ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere İZTO’yu ziyaret etti.

Ziyarette konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de ilk kez bu kadar kalabalık bir heyeti ağırladıklarını, çeşitli ülkelerin uyguladıkları ambargolara karşın Türkiye’nin, İran’ı "kardeş ve dost" olarak gördüğünü vurguladı.

İzmir’in 177 milyon dolarlık ihracat ve 134 milyon dolarlık ithalat ile 15,5 milyar dolarlık Türkiye-İran dış ticaretinde yüzde 2’lik paya sahip olduğunu, Türkiye’de, İran sermayeli 2 bin 15 şirketin de yalnızca 90’ının İzmir’de bulunduğunu kaydeden Demirtaş, "Bunlar Türkiye’nin en büyük metropol şehirlerinden  İzmir  için kabul edilemez rakamlardır. İzmir yatırım ve turizm cennetidir. Fırsatlar sunmaya hazırdır" dedi.

Heyetteki İranlı işadamlarını kentte yatırım yapmaya ve yaşamaya davet eden Demirtaş, "Hepinizi İzmir’e bekliyoruz. İzmir’de şirket kurmanız için hiçbir engel yok. Gayrimenkul edinmenizin önündeki engeller de ortadan kalkacak. Bir saat içinde kurulabilecek İran sermayeli şirketlere her türlü kolaylığı da sağlayacağız. İzmir ile Tahran arasındaki dostluk köprüsünü imzaladığımız protokolle bağlıyoruz" diye konuştu.

Türk işadamlarına davet

Tahran Ticaret Sanayi ve Maden Odası Başkanvekili Masoud Maleki de İran’ın, Türkiye ile dostluk ve kardeşlik bağlarına dikkati çekerek, Türkiye’de kendileri evlerinde hissettiklerini söyledi. Türkiye’nin, Avrupa ve ABD’nin uyguladığı ambargolar ve kötü günlerinde hep İran’ın yanında olduğunu ifade eden Maleki, dış ticaret rakamları birbirine yakın olan iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha da geliştirmesi gerektiğine işaret etti.

İran’ın petro kimya, enerji ve doğalgazda büyük potansiyele, ihracata ve ticaret hacmine sahip olduğunu dile getiren Maleki, Türkiye’nin, İran’daki ucuz enerjiden faydalanarak ileri teknolojiyle birleştirebileceğini dile getirdi.

İran’ın, dünyanın yüzde 11 oranında petrol, yüzde 16 oranında doğalgaz ihtiyacını karşıladığını anlatan Maleki, enerji, elektrik, eğitim ve limanlar konusunda yeni yatırımlara hazır olduklarını belirterek Türk işadamlarına çağrıda bulundu. Maleki, "Her konuda çok iyi çalışabiliriz. ABD’nin ve Avrupa’nın uyguladığı ambargolara karşı Türkiye’ye çok iş düşüyor. İran’a gelin ve iş yapın. Bu Türkiye için avantajdır" dedi.

Maleki, Türk işadamlarının şikayet ettiği gümrük tarifelerinin indirilmesi için kendilerinin de çaba göstereceğini belirterek şöyle konuştu:

"Tarifeleri çalışıp indireceğiz. İran üst yönetimi Türkiye ile ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi istiyor. Bizlere de bu konuda çok iş düşüyor. Biz Türkiye’nin turizmde, tekstilde, teknolojide ne kadar ileri olduğunu görüyoruz. Bu konularda ortak çalışmalar yapabiliriz. Ortak çalışma için Tahran Ticaret Sanayi ve Maden Odası’nda Türk Masası kuracağız. Dış ticaretimizde de İzmir’le de daha fazla pay istiyoruz. Ülkelerimizin ticaret hacminin 50 milyar dolar olmasını umut ediyorum."

Konuşmaların ardından Demirtaş ve Maleki, işbirliği anlaşmasını imzaladı. İmzalanan işbirliği protokolü kapsamında, İzmir Fuarcılık A.Ş yöneticileri de Tahran’daki oda ile sektörel fuarlara karşılıklı katılım konularında anlaşma sağladı.

Toplantının ardından Türk ve İranlı işadamları yatırım olanaklarına ilişkin ikili görüşmeler yaptı.

Tahran heyeti, organize sanayi ve serbest bölgelerde de incelemelerde bulunarak kentteki yatırım olanaklarını inceleyecek.
AA


Geri Dön