01 / 05 / 2024

İztuzu’nda Başbakanlık onayına yargıdan ‘Dur’

İztuzu’nda Başbakanlık onayına yargıdan ‘Dur’

Muğla Ortaca’da deniz kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajı’ndaki işletmelerin özelleştirilmesine yönelik hukuki süreç devam ederken, belediye ve çevreciler lehine bir durdurma kararı daha çıktı. İşte yaşananlar...



Muğla 2. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İztuzu’ndaki işletmelerin, yüzde 50’si valilik, yüzde 50’si bakanlığa bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) ortaklığıyla kurulan MUÇEV Ltd. Şti. ile devir yapılmasına ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.


Demirci: Emsal olur


İztuzu Kumsalını Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci, “Bu, Muğla’daki 14 işletmenin MUÇEV’e devrinin onayıydı. Karar bu bakımdan da önemli. Sadece İztuzu değil, Ölüdeniz gibi diğer işletmeler için de emsal teşkil edecek. Ortaca Belediyesi’nin İztuzu’na dair protokol yönünden açmış olduğu davada verilen yürütmeyi durdurma kararı diğer davaları da etkileyecek nitelikte. MUÇEV’le protokol yapılmasına ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında verilen yürütmenin durdurulması kararı, İztuzu için rant olarak görülmekten kurtuluşa giden yolun mihenk taşıdır” dedi.

 


SÜREÇ BÖYLE İŞLEDİ


Ortaca Belediye Başkanlığı, MUÇEV’in buradaki tesislerin işletmesini alan DALÇEV’e ihale etmesi üzerine devir ve tahliye kararlarına ve yapılan protokollere karşı bir dizi dava açtı, bazılarına yürütmeyi durdurma kararları aldırdı. DALÇEV yaptığı itirazla bu durdurma kararlarını kaldırdı. Ardından da 25 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV, hem de MUÇEV ve DALÇEV arasındaki protokollere tedbir kararı geldi. 15 Ocak’ta yaşanan yeni gelişmede ise bakanlık kararıyla tesislerin MUÇEV’e devrine ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında Muğla 2. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.


Banu Şen / Hürriyet


Geri Dön