08 / 05 / 2024

Japonya'daki sıkı inşaat yasası, can kurtardı!

Japonya'daki sıkı inşaat yasası, can kurtardı!

Japonya'da önceki gün meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısının binleri bulabileceği belirtiliyor. Can kayıplarına depremden çok dev dalgalar yol açtı



Dünya tarihinin en büyük 5. depreminde binalar ayakta kalırken bu durum sıkı inşaat yasalarına bağlanıyor. Uzmanlar, dünyanın birçok yerinde inşaat yasalarının, binaların çökmesini önlemeye yönelik olduğunu; Japonya'da ise amacın binaların esnemeden dolayı büyük zarar görmesini minimuma indirmek olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre dünyanın başka bir yerinde meydana gelse binlerce binanın yıkılmasına yol açabilecek 8,9 büyüklüğündeki deprem, Japonya'da neredeyse hiçbir yeni binayı yerinden oynatmadı. Yüksek binaların içine yerleştirilen çelikten iskeletler, ekstra çelik güçlendirmeler, dev kauçuk tamponlar ve binaların içine yerleştirilmiş hidrolik şok emiciler, binaların ayakta kalmasını sağladı. Ayrıca Japonya sahili boyunca yerleştirilen uyarı sistemleri, yüksek kıyı duvarları ve iyi planlanmış kaçış yolları da birçok kişinin tsunami dalgalarından kurtulmasını sağladı. Kıyı kesiminde bulunan bazı şehirlerde de deprem anında uyarılmaları için her eve alarm sistemleri yerleştirildi.

Deprem kuşağındaki Japonya'da bir binanın deprem sırasında ne kadar esneyebileceği gibi spesifik konular üzerinde çok sıkı yasalar bulunuyor. 1995'te Kobe'de meydana gelen büyük depremin ardından Japonlar, yapıları koruma ve ülkenin eski veya tehlikeli yapılarını güçlendirme işine büyük ağırlık verdi. Milyonlarca dolar harcanarak deprem sırasında zeminin sallanmasının etkisini yumuşatmak için yeni binalar, taban izolasyon tamponları ve enerji dağıtım üniteleri adı verilen yeni araçlarla donatıldı. Bina iskeletlerine enerjinin dağılmasını sağlayan birimler yerleştirildi. Binalar sallandığı sırada esnemesini sağlayan hidrolik silindirler yerleştirildi. Önceki günkü deprem ve tsunamide hayat kurtaran bir diğer etkenin ise Japonlara verilen eğitim olabileceği belirtiliyor.
Zaman


Geri Dön