Japonya'nın Marmaray'a katkısı tarihe geçecek!
G-20 Zirvesi için Türkiye’ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türk-Japon İş Konseyi’ne katıldı, ardından Başbakan Davutoğlu ile baş başa görüştü.
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yle ortak basın toplantısında Japonya ile ticaret hacmimizin 3.6 milyar dolar olduğunu ve bunun 10 milyar dolara çıkmasını temenni ettiklerini söyledi. Antalya’daki G-20 Zirvesi nedeniyle Türkiye’ye gelen Abe, Başbakan Davutoğlu ile Türkiye-Japonya İş Forumu’ndan sonra Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki çalışma yemeğinde bir araya geldi. Davutoğlu, Türkiye ile Japonya’nın tarihi dostluk ilişkilerinin köklü bir temele sahip olduğunu söyledi. Japonya’nın, Türkiye’nin Doğu Asya’daki en önemli ticaret ortağı olduğunu belirten Davutoğlu şöyle devam etti: “3.6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacmimiz çok daha ileri düzeylere getirilebilecek noktadadır. Önümüzdeki dönemde ticaret hacminin önce 5 milyar, sonra 10 milyar dolara çıkması hepimizin temennisidir. Bunun için özellikle değerli dostum Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın bir an önce tamamlanması yönünde müzakerecileri talimatlandırma konusunda mutabık kaldık.”
MARMARAY’A TARİHİ KATKI
Japonya’nın Marmaray’a yaptığı katkının tarihe geçecek nitelikte olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi Sinop Nükleer Güç Santrali projesinde de iş birliği yapıyoruz. Japon yatırımcılarını Türkiye’deki mega projelerde daha aktif görmek istiyoruz.” Japonya Başbakanı Shinzo Abe, iş konseyi toplantısında Japon firmaların Türkiye’ye duyduğu ilginin giderek arttığını, otomotiv ve makine sanayisine ek olarak farklı sektörlerde yatırım yapmaya başladıklarını söyledi. Türkiye’nin 2023’e kadar dünya ekonomisinde ilk 10’a girmeyi hedeflediğini belirten Abe, Türkiye’nin bölgenin gelişmesine katkıda bulunan güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika piyasasına açılan kapı olduğunu belirten Abe, bu açıdan çok dikkat çektiğini vurguladı. Japon şirketlerin farklı sektörlerde yatırım yapmaya başladığını belirten Abe, “Bugün burada bulunan şirketler başta olmak üzere önde gelen Japon firmalarının Türkiye’ye duyduğu ilgi giderek artmaktadır” dedi. Japon firmaların Marmaray, Körfez Geçiş Köprüsü, Sinop Nükleer Enerji Santrali gibi Türkiye’de yapımını üstlendiği önemli projelerin olduğunu belirten Abe, şirketlerin Türkiye’de önemli projelere imza attıklarını söyledi.
Hürriyet