Ekonomi

Jeff Bezos tahtını Asyalı iş insanı Gautam Adani’ye devretti!

Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde ilk üçe giren, ilk Asyalı milyarderi olan iş adamı Gautam Adani, şimdi de zenginler listesinde Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u tahtından ederek dünyanın en zengin ikinci kişisi konumuna geldi. İşte, haberin detayları… Bezos'un servetinin 145

Adani Group’un başkan ve kurucusu olan Hintli iş adamı Gautam Adani, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u tahtından ederek dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak listeye giriş yaptı. Bezos'un servetinin 145.8 milyar dolara düşmesinin ardından, Adani 146.9 milyar dolarlık servetiyle listede ikinci sırasına kuruldu. Birinci sırada ise 260 milyar dolarlık servetiyle Tesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk yer alıyor.

Analistler ise servet sıralamasındaki değişimin kalıcı olmayacağını ve Jeff Bezos'un servet kaybının büyük ölçüde bu yıl yüzde 26'dan fazla düşüş gösteren Amazon hisselerine bağlı olduğunu düşünüyor.

İlk kez bir Asyalı iş adamı listenin en üstünde hakimiyeti kırdı!

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre yıla 14'üncü sıradan başlayan ve zenginler listesinde basamakları birer birer atlayan Adani’nin kurucusu olduğu Adani Enterprises Ltd. hisseleri bu hafta rekor seviyeye yükseldi.

Diğer taraftan, Adani Group’un bünyesine bağlı şirketler 2020'den bu yana yüzde 1000'den fazla büyüme gösterdi.

2022’nin Şubat ayında en zengin Asyalı iş insanı olarak Hindistanlı Mukesh Ambani'yi geride bırakan Adani, son iki ayda Bill Gates ve Fransız Bernard Arnault'u da listede solladı. Bu gelişmeyle, ABD'li teknoloji girişimcilerinin hakim olduğu servet endeksinin en üst sırasında ilk kez bir Asyalı iş adamı öne çıkıyor.

Gautam Adani kimdir? Servetinin kaynağı nedir?

60 yaşındaki Adani, son birkaç yılını kömürden limanlara uzanan holdingini genişleterek, veri merkezlerinden çimento, medya ve alüminyum oksite kadar çok çeşitli alanlarda çalışma sahasına ulaştı.

 Adani’nin sahip olduğu şirketler grubu şu anda Hindistan’ın en büyük özel sektör limanı ve havalimanı işletmecisi, şehir gaz dağıtımcısı ve kömür madencisine sahip. Adani, çevreye zararlı politikası yüzünden, Kasım ayında dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olmak için yeşil enerjiye 70 milyar dolar yatırım yapma sözü vermişti.

Adani İmparatorluğu, kayda değer servet kazanımlarını körükleyen dünyanın en büyük holdinglerinden birine doğru evrildikçe, şirketin biranda hızlı büyüme konusunda endişeleri arttırdı. CreditSights bu ayki bir raporda Adani'nin anlaşmalarının ağırlıklı olarak borçla finanse edildiğini yazdı.

Sadece bu yıl servetine 60 milyar dolar ekledi!

Hindistan’daki bazı milletvekilleri ve piyasa gözlemcileri, Adani Gruba bağlı şirketlerde şeffaf olmayan hissedar yapıları konusundaki endişelerini de dile getirdiler. Diğer taraftan şirketin hisseleri 2020’den bu yana neredeyse yüzde bin oranında yükseldi. Gautam Adani sadece 2022'de, servetine 60,9 milyar dolar ekledi.  Adani ilk olarak Şubat ayında Mukesh Ambani’yi en zengin Asyalı olarak geride bıraktı. Geçen ay da Bill Gates’i geçerek listenin ikinci sırasına yerleşti.

BİM Salı aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! İşte BİM aktüel ürünler 20 Eylül 2022 fiyat listesi

8 bin 9 bin TL değil ama emekliler promosyonun yanında bunu sakın kaçırmayın

2022’de suya yüzde 69,38, doğalgaza yüzde 50,4, elektriğe yüzde 35 zam geldi!