Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu'dan Van depremi açıklaması!
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, dün İran'da yaşanan ve Van Başkale'de 9 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan depreme ilişkin, "Binalar taş üstüne taş konularak yapılmış. Bunlara bina demeye bin şahit ister. Bu yapılardan vazgeçilmesini devletin zorunlu hale getirmesi gerek" dedi...
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İran'da yaşanan ve Van Başkale'de 9 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Oğuz Gündoğdu, can kaybının derme-çatma malzemelerle inşa edilen konutlardan kaynaklandığına dikkat çekerek, bu depremin Kuzey veya Doğu Anadolu Fayı ile ilgisi olmadığını belirtti. Gündoğdu, "Van 1911’de depreme uğradı. Başkale depremi ana bileşimlere göre doğru atımlı bir deprem. Artçıların fazla devam etmemesi gerek. 3-4 büyüklüğündeki artçılar görülebilir. 1-2 ay artçılar sürer" şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü’nden emekli Dr. Oğuz Gündoğdu, Beylikdüzü’nde muhabirin sorularını yanıtladı. Gündoğdu şunları kaydetti:
"Benim dikkatimi çeken buradaki hepsi birbirine benzeyen, hayvancılığa dayalı evler. 5 köyde hasar var. Bunların çok yakınından Başkale fayının geçtiğini anlıyoruz. Fayın geçtiği köylerdeki kerpiç – taş binaların hepsi birbirine geçmiş. Taş yapılardan da bina yapılıyor. Bunların hiç birinde mühendislik kurallarına uyulmayan taş yapılar. Başkale fayı yüzyıllardır bilinen bir fay. Buralara gidip eğitimler verilmeli. AFAD, köylerde nasıl yapılar yapılacağına dair eğitimler vermeli. Elazığ’daki Sivrice depreminde birçok bina yıkılmadı ama harabe durumda. Onlar betonarme yapılardı. Bu deprem; Doğu Anadolu veya Kuzey Anadolu Fayı üzerinde değil. Bazı yorumcuların söylediğinin aksine ne Doğu ne de Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisi yok. O faylar, Karlıova’da kesişir, biter. Van’a yakın bir fay sistem. 'Van’ı etkiler mi gibi 'bir can alıcı soru var. Ancak, etkilemez farklı sistem. Van 1911’de depreme uğradı. Başkale depremi ana bileşimlere göre doğru atımlı bir deprem. Artçıların fazla devam etmemesi gerek. 3-4 büyüklüğündeki artçılar görülebilir. 1-2 ay artçılar sürer. Bu fay sistemi tarih boyunca büyük depremler üretmiş. Başkale’de başlıyor, Van’ın içine uzanıyor. Artçıların büyüme ihtimali de var. Oradaki binalar taş üstüne taş konularak yapılmış. Bunlara bina demeye bin şahit ister. Bu yapılardan vazgeçilmesini devletin zorunlu hale getirmesi gerek. Fay sistemlerinin yanında da ev yapabilirsiniz. Ama bunun belli mühendislik kuralları var. Burada ölen 9 kişi için boşu boşuna öldüklerini söyleyebilirim."
Kocaeli Üni. Jeofizik Müh. Bölümü Öğretim Üy. Prof. Dr. Şerif Barış ise olası bir depremde İstanbul'un şanslı olduğu bir noktayı açıkladı. Barış, "İstanbul'da fay şehrin altında değil, binaların altında değil. Bu bir avantaj" diye konuştu. Barış depremle ilgili, "Kötü zemin iyi zemin olayı yok o zemine uygun depreme dayanıklı yapınız varsa zarar görmezsiniz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
AFAD'dan Van uyarısı: Evlere girmeyin!
Ünlü Jeoloji Mühendisi İshak Yılmaz'dan korkutan deprem uyarısı!
Van Valisi'nden deprem açıklaması!