02 / 05 / 2024

Jeotermal enerji santrali DORA-3 ilk deneme sürecini tamamladı!

Jeotermal enerji santrali DORA-3 ilk deneme sürecini tamamladı!

Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kuran MB Holding, jeotermal enerji projesi kapsamında DORA-3 santralinin ilk etabının deneme üretimi çalışmalarını başarıyla gerçekleştirdi. DORA-3 ilk deneme sürecini tamamladı...



Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kuran MB Holding, jeotermal enerji projesi kapsamında DORA-3 santralinin ilk etabının deneme üretimi çalışmalarını başarıyla gerçekleştirdi.
Ana faaliyet alanı inşaat sektörü olan ancak 7 yıldır enerji yatırımlarına ağırlık veren MB holding, jeotermaldeki gücünü daha da artırıyor. DORA-1 santralini.2006'da hayata geçiren holding, 2010 yılında faaliyete geçen DORA-2 santrali ile yılda 132 Milyon kW saat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirdi. MB Holding bu sürecin ardından atağa geçerek, Türkiye'nin en yüksek kurulu güçteki santrali olan Dora-3 tesisinin ilk etabının deneme üretimini başarıyla gerçekleştirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışım yapacağı DORA-3 santrali ile toplam kurulu güç kapasitesini 50 MVVe'ın üzerine çıkaran Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ, DORA-4 ve DORA-5 projeleri ile jeotermal yatırımlarını büyüterek Türkiye'nin doğal enerji kaynaklarından "maksimum faydayı sağlayabilmeyi hedefliyor.
Jeotermal santral kurulu gücü 2020'de 1000 MVVe'a çıkacak Projelerine değinen MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, jeotermal enerjinin en büyük özelliklerinden birinin temiz enerji olduğuna dikkat çekerek, "Yerli kaynaklarımızı daha fazla değerlendirmemiz lazım.

Dünya
Kullanımı rahat, güvenilir ve çevre dostu olan bu kaynak sayesinde santrallerimiz, yılda doğalgaza harcanması gereken (32 milyon dolar) dövizi ülkemize kazandırıyor. Şu anda Türkiye'de toplam jeotermal santral kurulu gücü 241.7 MWa ulaşmıştır. Bu miktar 2015'te Türkiye genelinde 500 MVV'a, 2020'de ise 1000 MW'a kadar çıkacak" dedi.
Termal turizm yatırımları en büyük projelerden biri olacak Termal turizm yatırımlarına ise 2014 yılında başlayacaklarını belirten Balat, 'Termal projemiz Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olacak.
Hem dinlenme hem de tedavi amaçlı yürüteceğimiz bu projeyi, uzman bir kadro ile ilerletiyoruz. Jeotermal su bulunmaz bir nimet. Herkesin bu nimetten faydalanması için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz" diye konuştu.
Holding olarak faaliyetlerini 45 yıldır sürdürdüklerini vurgulayan Muharrem Balat, Türkiye'de ve yurtdışında yeni projelere imza atarak organik büyümeye devam edeceklerini söyledi.


Dünya

Geri Dön