09 / 10 / 2024

Jeotermal tesis yatırımı için belediyeden bedava arsa!

Jeotermal tesis yatırımı için belediyeden bedava arsa!

Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeci,  'Yatırımcıyı, suyu, yolu,  altyapısı hazır, şehir merkezinde bulunan 40 bin metrekareden 150 bin metrekareye  kadar büyüklükteki arsalarımıza yatırım yapmaya davet ediyoruz' diyor...




Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,  jeotermal potansiyel açısından Türkiye 'nin dünyada 7 'nci, Avrupa 'da ise 1 'inci  sırada yer aldığını belirterek, bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığını söyledi.

3. Anfaş Hetex Sağlık SPA ve Tallasso, Termal ve Medikal Turizm Fuarı 'na katılan Bahçeci, sağlık turizminde jeotermalin  keşfedildiğini belirterek, Orta Anadolu 'nun jeotermalde iyi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

'Bizim mevcut kuyularımızda hiçbir araç kullanmadan çıkan suyumuz saniyede 500 metreküp. Sadece Kırşehir 'de 10 bin yatak kapasitesine eşdeğer bir  potansiyelimiz mevcut' diyen Bahçeci, Kırşehir ve çevresindeki yer altı suyunun kaplıca değerinin çok yüksek olduğunu, suyun sıcaklığının ise 50 derece civarında  bulunduğunu vurguladı.

Bölgedeki kaplıcada kullanılan suyun 42 derece olduğuna işaret eden Bahçeci, 'Bizim suyumuz hiç soğutulmadan direkt kullanılabiliyor. Bir çok yerde  kaplıca suyu yer altından 70-80 derecede çıktığı için soğutuluyor. Biz bu konuda  iddialıyız' şeklinde konuştu.

Kırşehir 'in termal ve kültür turizminin yanı sıra arkeolojik eserleriyle de önemli bir destinasyona sahip olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Bahçeci,  jeotermal potansiyel açısından Türkiye 'nin dünyada 7 'inci, Avrupa 'da ise 1 'inci  sırada yer aldığını vurgulayarak, 'Ama bu potansiyeli tam olarak kullanmıyoruz'  dedi. Yer altı sularının doğru bir planlama ve yatırımla yer yüzüne çıkarılması  gerektiğini söyleyen Bahçeci, jeotermalin elektrik üretiminde, sera ısıtımında,  kaplıca turizminde kullanılan müthiş bir doğal kaynak olduğuna dikkati çekti. 'Termal turizm sektörü hızla yükselen sektör haline geldi' diyen Bahçeci,  herkesin jeotermalin farkına vardığını ifade ederek, şöyle konuştu:

'İnsanlar artık sadece hastalanınca değil, dinlenmek için de termali  tercih ediyor. Alternatif turizm arayanlar, vücut sağlığı, cilt bakımı yaptırmak  isteyenler termali tercih ediyor. Bizim de iyi bir potansiyelimiz var ama tam  olarak kullanamıyoruz. Jeotermal kaynakların yüzde 10 'undan daha azını  kullanıyoruz. Birlik olarak jeotermal kaynağı olan belediyeleri bu konuda  bilinçlendiriyoruz. Bilimsel araştırma yapan bilim adamları, Maden Tetkik Arama  Kurumu, İller Bankası, Sağlık ve Turizm Bakanlığı ile işbirliğinde
 çalışıyoruz.'

Jeotermal kaynağın sonsuz olmadığının altını çizen Bahçeci, 'Bu sonsuz bir kaynak değil ama reenjeksiyon yöntemi ile aldığınız suyun yüzde 80 'ini tekrar  yerin altına gönderirseniz, bu döngü sürekli devam ediyor' dedi.

JEOTERMAL YATIRIMLAR İçİN BEDAVA ARSA

Jeotermal suyun yer altından çıkarılması için iyi bir etüd çalışmasına ihtiyaç olduğunu belirten Bahçeci, çıkarılan suyun kalitesine göre hangi amaçla  nerelerde kullanılacağının bilimsel olarak araştırılması gerektiğini vurguladı. Devletin jeotermal konusunda yatırım yapması ve bunu doğru yönlendirmesi  gerektiğini ifade eden Bahçeci, 'Termal kalkınmanın yolu; yerel yönetimler,
 bürokrasi, özel sektör, yatırımcı, sivil toplum kuruluşları ve bilim adamlarının  hepsinin bir araya gelmesinden geçiyor. Parçalı hareketle doğru noktayı bulmakta  zorluk çekeriz. Bu koordinasyonu sağlamamız lazım' diye konuştu.

Kırşehir 'de imar planları hazır olan arsalar üzerine jeotermal için yatırımcı beklediklerini söyleyen Yaşar Bahçeci, bu arsaları teşvik kapsamında 49  yıllığına ücretsiz verdiklerini bildirdi. Bahçeci, 'Yatırımcıyı, suyu, yolu,  altyapısı hazır, şehir merkezinde bulunan 40 bin metrekareden 150 bin metrekareye  kadar büyüklükteki arsalarımıza yatırım yapmaya davet ediyoruz' diye konuştu.

Antalya 'nın Kırşehir 'e 580 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve ulaşımın kolay olduğunu belirten Bahçeci, Antalya 'ya gelen turistin termal kaynaklardan  yararlanması için bu bölgeye yönlendirebileceğini kaydetti. Nevşehir 'deki Tuzköy  havaalanının Kırşehir, Aksaray ve Nevşehir 'in ortak havaalanı haline geleceğini  söyleyen Bahçeci, turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

AA


Geri Dön