27 / 04 / 2024

JLL Türkiye: Türkiye'nin iş merkezi değişiyor!

JLL Türkiye: Türkiye'nin iş merkezi değişiyor!

Ticari gayrimenkul üzerine hizmet veren, yatırım yönetimi alanında danışmanlık hizmetleri sunan JLL Türkiye'nin verilerine göre, Türkiye'de 'iş'in merkezi değişiyor. İstanbul'un gözde ofis bölgelerinin fiyattan dolayı tercih edilmediğini söylüyor.



Ticari  gayrimenkul üzerine hizmet veren, yatırım yönetimi alanında danışmanlık hizmetleri sunan JLL Türkiye'nin verilerine göre, Türkiye'de 'iş'in merkezi değişiyor. İstanbul'un gözde ol'is bölgeleri olan Zincirlikuyu, Levent ve Maslak arasında yer alan ofislerin, nitelikli arz yetersizliği ve mevcut arzdaki yüksek kira bedelleri nedeniyle Kağıthane, Ümraniye, Alaşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi bölgelere kaydığı belirtiliyor. 


A sınıfı ihtiyacı İstanbul'da A sınıfı ofis ihtiyacı giderek artıyor. Buna paralel olarak, A sınıfı ofis binası arzı 2014 yılı ilk çeyreğinde 3.4 milyon metrekareye ulaşırken, yıl sonunda 4.3 milyon metrekareyi bulacağı ifade ediliyor. İnşaat halinde ise 3 milyon metrekare ofis arzı bulunuyor. 

2008 krizinden sonra maliyet odaklı çalışmaya başlayan firmalar, tasarruf yapmak amacıyla Maltepe, Küçükyalı, Kartal gibi semtleri yükselişe geçirdi. 


Özellikle uluslararası firmaların. kira bedeli ve ulaşım kolaylığı gibi nedenlerle Kağıthane'ye giderek artan bir oranda talep gösterdiği görülüyor. Kira bedeli merkeze göre daha uygun olan ikincil bölgelerdeki A sınıfı ofislere taşınan şirketler, ofis konforu ve teknolojisi konusunda çıtayı yükseltiyor. JLL Türkiye'nin verilerine göre, ortalama olarak 1.300 ile 2 bin 500 metrekarelik açık ofisleri tercih eden şirketlerin sayısı artıyor. 


Kiralar merkezde 48 $, ikincil bölgede 30 $ Türkiye, merkezi iş alanındaki kira fiyatlarının metrekare başına 35 ile 48 dolar arasında değişirken, ikincil bölgelerdeki A sınıfı binaların 20 ile 30 dolar arasında kiralanabileceğim belirtiyor. 


Artan talep nedeniyle Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi bölgelerde ofis projelerinin yoğunlaştığı vurgulanıyor. 


Vatan 


Geri Dön